Danuta Krystyna Łada – Tęczowe Pyzy
Nazwa zgłoszenia: Tęczowe pyzyProducent/Wykonawca: Danuta K. Łada
Opis zgłoszenia: Skład „Tęczowych pyz”:
- ciasto ( 3 kg ziemniaków, 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej, sól, kurkuma, przecier pomidorowy, natka pietruszki
- farsz – według uznania (np. mięsny, grzybowy, z kapusty)
Do ugotowanych ziemniaków dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Do każdej dodać odpowiednią przyprawę. Nakładać farsz i formować pyzy. Gotować ok. 7 min.
Jest to staropolska potrawa, wzbogacona indywidualnym pomysłem. Producentka dania twierdzi, że niezwykły smak potrawa zawdzięcza jej własnej tajemnicy kulinarnej, że jest to danie na miarę szlacheckiego stołu.
- ciasto ( 3 kg ziemniaków, 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej, sól, kurkuma, przecier pomidorowy, natka pietruszki
- farsz – według uznania (np. mięsny, grzybowy, z kapusty)
Do ugotowanych ziemniaków dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Do każdej dodać odpowiednią przyprawę. Nakładać farsz i formować pyzy. Gotować ok. 7 min.
Jest to staropolska potrawa, wzbogacona indywidualnym pomysłem. Producentka dania twierdzi, że niezwykły smak potrawa zawdzięcza jej własnej tajemnicy kulinarnej, że jest to danie na miarę szlacheckiego stołu.