„Lech” Garmażeria Staropolska Lech Zwolan – Kiełbasa wileńska
Nazwa zgłoszenia: Kiełbasa wileńskaProducent/Wykonawca: „Lech” Garmażeria Staropolska Lech Zwolan
Opis zgłoszenia: Kiełbasa wileńska produkowana jest wyłącznie z wysokiej jakości mięsa wieprzowego. Tradycyjna receptura pochodzi z terenów Wileńszczyzny. Cechą charakterystyczną tej kiełbasy jest specyficzna kompozycja przypraw, ale głównie sposób przygotowania farszu, jak i późniejszego wędzenia, które to odbywa się w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym. Delikatny dym i odpowiednia temperatura daje możliwość uzyskania koloru i zapachu charakterystycznego dla dawnych metod produkcji. Niepowtarzalny smak i aromat producent osiąga dzięki ścisłemu przestrzeganiu receptur starych mistrzów oraz użyciu aromatycznych ziół rosnących w lasach, na wschodnich Kresach Polski.
Lech „Garmażeria Staropolska” proponuje kiełbasę wileńską na terenie wszystkich większych miast Polski, dzięki czemu nieustannie promuje region Podlasia i pielęgnuje dawne Kresowe smaki, często zapomniane i niedoceniane w innych regionach kraju. Kiełbasa znana była już w tradycji ludowej. W ofercie firmy „Lech” Garmażeria Staropolska znajduje się wiele smakowitych kiełbas, spośród nich wyróżnia się kiełbasa wileńska. Może stanowić niezwykłe urozmaicenie każdego menu. Kiełbasa wileńska jest doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco z przeróżnymi dodatkami. W szybkim i zabieganym świecie stanowi szybką przekąskę, która zaspokoi wielki i mały głód.