„Lech” Garmażeria Staropolska Lech Zwolan – Kiełbasa furmańska
Nazwa zgłoszenia: Kiełbasa furmańskaProducent/Wykonawca: „Lech” Garmażeria Staropolska Lech Zwolan
Opis zgłoszenia: Kiełbasa furmańska jest produkowana według staropolskiej, tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Staranny dobór surowców i przypraw zapewniają jej znakomity smak i aromat. Produkowana jest z mięsa wieprzowego. Mięso po rozdrobnieniu i wymieszaniu z przyprawami napełnione jest w naturalne osłonki i uformowane w 40 cm pęta. Następnie poddane są procesowi wędzenia, parzenia i suszenia. Cechą charakterystyczną kiełbasy jest jej ciemna barwa uzyskana dzięki wędzeniu w tradycyjnej wędzarni drewnem dębowym oraz niezapomniany zapach uzyskany dzięki użyciu aromatycznych ziół rosnących w lasach Podlasia, Zielonych Płuc Polski. Kiełbasa furmańska to tradycja, rodzinne korzenie i dawny smak wędlin.