Dodana: 1 grudzień 2021 16:45

Zmodyfikowana: 1 grudzień 2021 16:46

W Sobolewie w gminie Suwałki otwarto inkubator przetwórstwa lokalnego

Mieszkańcy zyskali zakład na potrzeby przetwarzania żywności pochodzącej z ich gospodarstw. Z przedsięwzięcia skorzystają także turyści. We wtorek, 30 listopada, w Sobolewie oficjalnie oddano do użytku inkubator przetwórstwa lokalnego. W uroczystości uczestniczyła Wiesława Burnos, członek zarządu województwa.

Osoby przecinają wstęgę otwierając w ten sposób inkubator przetwórstwa żywności w sobolewie

Inkubator przetwórstwa lokalnego to zakład do samodzielnego przetwarzania żywności. Mogą z niego korzystać mieszkańcy gminy Suwałki oraz turyści odwiedzający region, ponosząc jedynie koszt zużytych mediów.

– To miejsce, w którym mieszkańcy gminy i turyści będą mogli wysuszyć warzywa, owoce, wytłoczyć olej czy nawet upiec chleb. Inkubator pozwoli na bezpośrednie przetwarzanie płodów rolnych, a kołom gospodyń wiejskich na szerszy rozwój –mówiła Wiesława Burnos.

Jak zaznaczyła,  od wielu lat pełni funkcję Prezesa Stowarzyszenia Zdrowa Żywność i bardzo docenia tego typu przedsięwzięcia.

– Mam nadzieję, że uda nam się stworzyć taki inkubator w naszym powiecie – sokólskim – dodała.

Zakład znajduje się przy remizie strażackiej w Sobolewie. Wyposażony jest w nowoczesne technologie i sprzęt.

– Na początku mówiliśmy o suszarni do ziół, owoców, warzyw, grzybów i na tej bazie powstał pomysł, żeby stworzyć coś większego, by usprawnić produkcję – tłumaczył Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy Suwałki. – Wybudowaliśmy nowy budynek specjalnie pod ten inkubator przetwórstwa. Zainwestowaliśmy również w wyposażenie. Nie są to urządzenia najwyższej klasy, lecz w pełni pokrywają zapotrzebowanie mieszkańców. Ten sprzęt jest jakościowo dobry na tyle, żeby mógł służyć przez wiele lat naszej społeczności lokalnej.

W ramach działalności inkubatora będą funkcjonowały cztery linie produkcyjne: do olejów zimno tłoczonych; do syropów, dżemów i konfitur itp.; linia do produkcji mąki oraz do suszenia ziół, owoców i warzyw.

Całkowita wartość inwestycji wraz z wyposażeniem to ponad 670 tys. zł. Została ona dofinansowana z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w kwocie przeszło 260 tys. zł. Udział gminy Suwałki w realizacji przedsięwzięcia to 411 tys. zł.

Sobolewski inkubator to jedyny taki obiekt w regionie zarządzany przez jednostkę samorządu terytorialnego.

Anna Augustynowicz, Cezary Rutkowski
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Krzysztof Bochenko

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook