Dodana: 21 czerwiec 2022 13:14

Zmodyfikowana: 21 czerwiec 2022 15:28

„Nadbużański Festiwal Smaków” w Ziołowym Zakątku

Czarnuszkowe babeczki z pastą bazylikową oraz torcik pokrzywowo-poziomkowy z czekoladą lawendową to jedne z dań, które zachwyciły gości festiwalu zorganizowanego w Korycinach w niedzielę, 19 czerwca. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Podlaskiego.

Dania konkursowe na stole

Podczas spotkania, które zorganizowało Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu”, odbyły się dwa konkursy: „Kulinarny Ziołowy Przysmak” oraz konkurs „Szybkości Zbierania Ziół”.

W pierwszym z nich, kulinarnym, pierwsze miejsca za przystawkę - czarnuszkowe babeczki z pastą bazylikową zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach. Najlepsze danie główne, czyli serowniki słowiańskie, wykonały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach. Z kolei pierwsze miejsce w kategorii deser zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Rusowianki. Panie przygotowały torcik pokrzywowo-poziomkowy z czekoladą lawendową.

289357795_4902489596546284_1978279450201192669_n (2).jpg

Drugi zaplanowany konkurs wymagał dobrej kondycji i dobrej znajomości ziół. Nagrody zdobyli ci najszybsi w ich zbieraniu. Podczas wydarzenia wyróżniono także zasłużonych zbieraczy ziół z regionu. 

289401420_4902489896546254_5979742132206759086_n.jpg

Impreza uatrakcyjniona została przez występy zespołów takich jak: „Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej”, „Polne Maki”, „Kalina”, „Hoyraky” oraz występ Klubu Tańców Polskich „Krajka” z Drohiczyna. Jako gwiazda wieczoru koncert zagrał Wojtek Szumański.

289361744_4902489373212973_6592988705064212194_n.jpg

Honorowy patronat nad imprezą objął: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podlaskiego, Starosta Siemiatycki, Podlaski Oddział Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna oraz Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna.

Festiwal został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „Nadbużańskie tradycje kulinarne” realizowanego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020.

 

 

 

źródło i fot.: SLGD „Tygiel Doliny Bugu”
oprac.: Edyta Chodakowska-Kieżel

 

 

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook