„Nadbużański Festiwal Smaków” w Ziołowym Zakątku
Czarnuszkowe babeczki z pastą bazylikową oraz torcik pokrzywowo-poziomkowy z czekoladą lawendową to jedne z dań, które zachwyciły gości festiwalu zorganizowanego w Korycinach w niedzielę, 19 czerwca. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Podlaskiego.
Podczas spotkania, które zorganizowało Stowarzyszenie „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu”, odbyły się dwa konkursy: „Kulinarny Ziołowy Przysmak” oraz konkurs „Szybkości Zbierania Ziół”.
W pierwszym z nich, kulinarnym, pierwsze miejsca za przystawkę - czarnuszkowe babeczki z pastą bazylikową zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach. Najlepsze danie główne, czyli serowniki słowiańskie, wykonały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach. Z kolei pierwsze miejsce w kategorii deser zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie Rusowianki. Panie przygotowały torcik pokrzywowo-poziomkowy z czekoladą lawendową.
Drugi zaplanowany konkurs wymagał dobrej kondycji i dobrej znajomości ziół. Nagrody zdobyli ci najszybsi w ich zbieraniu. Podczas wydarzenia wyróżniono także zasłużonych zbieraczy ziół z regionu.
Impreza uatrakcyjniona została przez występy zespołów takich jak: „Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej”, „Polne Maki”, „Kalina”, „Hoyraky” oraz występ Klubu Tańców Polskich „Krajka” z Drohiczyna. Jako gwiazda wieczoru koncert zagrał Wojtek Szumański.
Honorowy patronat nad imprezą objął: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podlaskiego, Starosta Siemiatycki, Podlaski Oddział Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna oraz Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna.
Festiwal został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „Nadbużańskie tradycje kulinarne” realizowanego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020.
źródło i fot.: SLGD „Tygiel Doliny Bugu”
oprac.: Edyta Chodakowska-Kieżel