Dodana: 30 wrzesień 2015 12:11

Zmodyfikowana: 1 październik 2015 08:56

Ser Koryciński Swojski z wyróżnieniem podczas Targów Smaki Regionów

Tegoroczna edycja Targów Smaki Regionów (część targów Polagra Food) przyniosła kolejne wyróżnienie dla lokalnego przysmaku Podlasia. Ser Koryciński Swojski z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec, znajdującej się we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin został wyróżniony jedną z najbardziej prestiżowych nagród w Polsce i Europie: Medalem Targów Poznańskich Smaki Regionów.

Ilustracja do artykułu DSC_0070.JPG

W trakcie trwania Targów Polagra Food odbywał się najbardziej prestiżowy i najtrudniejszy w Polsce konkurs kulinarny tj. Kulinarny Puchar Polski. Wygrana w w/w konkursie wiąże się z ogromnym prestiżem w Polsce, zaś udział w nim mogą wziąć jedynie laureaci innych konkursów, którzy mogą się pochwalić dużym doświadczeniem i dorobkiem na polskiej scenie kulinarnej. Produkty spożywcze używane w trakcie KPP muszą być z najwyższej półki i reprezentować wyjątkową jakość, być niejako elitą produktów. W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski jednym z produktów używanych przez zawodników był Ser Koryciński Swojski Państwa Bielec. Podkreśla to doskonałą jakość i niepowtarzalność podlaskiego specjału, który znajduje uznanie oraz stał się kulinarnym hitem w kraju i za granicą. Ser wytwarzany jest przez 10 rodzin z Powiatu Sokólskiego zrzeszonych w Zrzeszeniu Producentów Sera Korycińskiego.

Przykład Sera Korycińskiego Swojskego obrazuje, jak wielki sukces może odnieść tradycyjna żywność z Polski zwłaszcza, jeśli producenci zjednoczą się i działają wspólnie z Gminą i Urzędem Marszałkowskim.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook