Dodana: 21 wrzesień 2015 15:29

Zmodyfikowana: 21 wrzesień 2015 15:29

Cztery Kulinarne Perły 2015 dla województwa podlaskiego

W dniach 19-22 września 2015 odbywają się w Poznaniu Targi "Smaki Regionów". W jego trakcie wręczone zostały KULINARNE PERŁY, czyli nagrody XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Ilustracja do artykułu IMG_2709.JPG

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” to ogólnopolski konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Celem konkursu jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.

W historii konkursu przedstawiciele województwa podlaskiego po raz pierwszy zdobyli aż 4 statuetki Kulinarnej Perły. Laureatami zostali:

  • Biruta Zimnicka za produkt Ser owocowy/obaliu suris,
  • Tomasz Siergiejewicz ("Syta Panna" z Łomży) za produkt Szczupak faszerowany pieczony w tataraku,
  • Grażyna Putkowska ("Drażynka - Nadbużańskie Smaki") za produkt Ser nadbużański dojrzewający,
  • Małgorzata Ostapowicz (Agroturystyka "Leśny Dworek") za produkt Pasztet z dzika.

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Regionalny finał XV edycji "Nasze Kilunarne Dziedzictwo" odbył się 18 czerwca br. w Białymstoku - kliknij tu.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook