Cztery Kulinarne Perły 2015 dla województwa podlaskiego
W dniach 19-22 września 2015 odbywają się w Poznaniu Targi "Smaki Regionów". W jego trakcie wręczone zostały KULINARNE PERŁY, czyli nagrody XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” to ogólnopolski konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Celem konkursu jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
W historii konkursu przedstawiciele województwa podlaskiego po raz pierwszy zdobyli aż 4 statuetki Kulinarnej Perły. Laureatami zostali:
- Biruta Zimnicka za produkt Ser owocowy/obaliu suris,
- Tomasz Siergiejewicz ("Syta Panna" z Łomży) za produkt Szczupak faszerowany pieczony w tataraku,
- Grażyna Putkowska ("Drażynka - Nadbużańskie Smaki") za produkt Ser nadbużański dojrzewający,
- Małgorzata Ostapowicz (Agroturystyka "Leśny Dworek") za produkt Pasztet z dzika.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Regionalny finał XV edycji "Nasze Kilunarne Dziedzictwo" odbył się 18 czerwca br. w Białymstoku - kliknij tu.