W Białymstoku trwa finał wojewódzkiego konkursu kulinarnego pn.: „Gotuj z klasą!” (VIDEO)
Dwanaście zespołów ze szkół rolniczych o profilu gastronomicznym w Mońkach, Wysokiem Mazowieckim, Janowie, Niećkowie, Rudce, Wojewodzinie, Sejnach, Łomży, Ostrożanach, Bielsku Podlaskim, Sokółce i Suwałkach w poniedziałkowy poranek rozpoczęło rywalizację w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Sygnał do rozpoczęcia rywalizacji dał dzwonkiem Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński.
Zmagania młodych podlaskich kucharzy ocenia jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który w ubiegłym roku otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także jest fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w ekskluzywnej restauracji.
W obradach jury uczestniczą także:
Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, nadzorujący Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich organizujący konkurs; Arleta Żynel, doradca kulinarny, Mistrz Kuchni, Założycielka Podlaskiej Akademii Kulinarnej; Andrzej Lechowski, Dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku, historyk, autor wielu książek o historii Białegostoku, popularyzator wiedzy o tradycji i codziennym życiu naszych przodków, pasjonat kultury również kulinarnej; Renata Reda, dziennikarka Polskiego Radia Białystok, prowadząca na antenie cykliczny program „Smaki Podlasia”, zaangażowana w podejmowanie działań związanych z ocaleniem tradycji kulinarnej naszego województwa; Magdalena Gendźwiłł, pochodząca z Białegostoku autorka bloga kulinarnego Crust and Dust, który w 2012 roku otrzymał tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2012, wielbicielka tradycyjnych produktów podlaskich.
Młodych adeptów sztuki kulinarnej powitał przed rozpoczęciem zmagań finałowych Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego.
- Moi drodzy, świetni kucharze! Jak tak na was patrzę, to o przyszłość podlaskiej gastronomii jestem spokojny – mówił marszałek Jerzy Leszczyński. – Ten konkurs to świetny pomysł, aby pasję, którą dzisiaj u was widać, wykorzystać dla nas wszystkich, dla dobra Podlaskiego. Promowanie zdrowego jedzenia, opartego na naszych tradycyjnych domowych produktach, to najlepsza promocja i nas jako Podlaskiego, ale i was samych. Przyszłość przed wami, a konkurs mam nadzieję, będzie początkiem wspaniałej przygody z gastronomią. Wy wszyscy już możecie czuć się zwycięzcami, a my wszyscy będziemy myśleć jak dalej rozwijać podlaską gastronomię.
Finałowe zespoły to uczniowie, którzy pokonali swoich kolegów w etapach szkolnych i zakwalifikowali się do finału wojewódzkiego. W poniedziałek 5 marca br. będą gotować i prezentować jurorom swoje trzy dania: przystawkę/zupę, danie główne i deser. Potrawy powinny wywodzić się z dziedzictwa kulinarnego regionu, przepisów rodzinnych i lokalnych a przede wszystkim bazować na tradycyjnych produktach podlaskich. Znamy już propozycje finałowych menu i są to m.in.: kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, kakory z marchwią, zaguby gotowane, flaczki z lina, budyń z sera oraz kaczka w różnych odmianach, ziemniaczane babki, bliny i kopytka, serniki i mrowiska a także wiele innych, równie ciekawych propozycji.
Nagroda główna to staż w restauracji Karola Okrasy „Platter by Okrasa” w Hotelu InterContinental w Warszawie oraz nagrody rzeczowe ufundowane m.in.: przez Marszałka Województwa Podlaskiego.
- Cieszę się, że pan marszałek tak prężnie tę idee podchwycił i bo przyszłość należy do was, młodych. A nie ma lepszej promocji, niż promocja poprzez kuchnię i słowo. To co wy dzisiaj robicie, w przyszłości będzie miało kolosalne znaczenie. Ja w waszym wieku niei miałem tyle odwagi i przede wszystkim umiejętności. Patrząc na dzisiejszy udział młodych ludzi, wszyscy jesteśmy przekonani, że to pierwsza z wielu kolejnych edycji „Gotuj z klasą!” Cieszę się, że będę mógł was gościć w swojej restauracji i rozwijać gastronomię i turystykę. - powiedział podczas przerwy Karol Okrasa.
Więcej filmów z kulinarnych zmagań znajdziesz na: https://www.facebook.com/wrotapodlasia/
(mk, art.)