#PodlaskiePełneTradycji – 12 potraw
Już niedługo zasiądziemy do Kolacji Wigilijnej. Według tradycji podczas wieczerzy na stole powinno znajdować się 12 potraw. Co tak naprawdę oznacza ta tradycja?
![Stół wigilijny. Makowiec, chatka z piernika, barszcz.](/resource/image/2/300/154085/1362876/828x0.jpg)
12 potraw podczas Kolacji Wigilijnej ma powiązanie z dwunastoma apostołami i dwunastoma miesiącami roku. Według tradycji każda potrawa miała być wykonana z innych darów Ziemi i każdej trzeba było spróbować w Wigilię, żeby zapewnić sobie powodzenie oraz zdrowie w nadchodzącym roku. Jednak dawno temu uważano, że liczba dań znajdujących się na stole powinna była inna.
- Liczba dań była nieparzysta: 7,9, bądź 11. Jeżeli, zaś chodzi o liczbę osób zasiadających do wieczerzy wigilijnej, to powinna to być liczba parzysta. Nieparzysta liczba biesiadników stanowiła złą wróżbę. Oznaczała, że któryś z uczestników wieczerzy wigilijnej w ciągu następnego roku umrze – powiedział dr Artur Gaweł, dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej
Wieczerza wigilijna ma bardzo uroczysty, a jednocześnie podniosły charakter. Na dawnej polskiej wsi tylko pani domu mogła odchodzić od stołu i nikt nie mógł rozmawiać podczas spożywania posiłków. Podczas kolacji uważano, aby nikomu nie spadła łyżka, gdyż zwiastowało to śmierć w nachodzącym roku.
Do najwcześniej znanych i lubianych w Polsce potraw wigilijnych zalicza się kutia, która przygotowywana jest z ziaren pszenicy, maku, migdałów i rodzynek. Do dzisiejszych tradycyjnych potraw tradycyjnych zalicza się:
- Barszcz wigilijny z uszkami
- Zupa grzybowa
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem lub z grzybami
- Karp smażony lub w galarecie
- Ryba po grecku
- Śledź w śmietanie lub oleju
- Kluski z makiem
- Makowiec
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu
- Kutia
oprac. Paulina Dulewicz
fot. Anna Augustynowicz