1 maja – Prawosławna Wielka Sobota
1 maja, prawosławni i wierni innych obrządków wschodnich obchodzą w tym roku uroczystość Wielkiej Soboty. Jej początkiem jest odprawiana rano liturgia Świętego Bazylego Wielkiego, w trakcie której następuje poświęcenie chleba i wina.
Następnie przez cały dzień – w cerkwiach lub ze względu na obostrzenia sanitarne – poza nimi, święcone są pokarmy na niedzielne, wielkanocne śniadania. Zgodnie z tradycją, podobnie jak w Kościele Katolickim, wierni przynoszą do święcenia m.in. – jajka, chleb, wędliny, sól.
W niektórych wiejskich parafiach w województwie podlaskim zachował się zwyczaj święcenia w dużych koszach wszystkich potraw przygotowanych na niedzielne wielkanocne śniadanie. Święcenie odbywa się tam często przy przydrożnych, wiejskich krzyżach.
Przez całą Wielką Sobotę wierni adorują symboliczny Grób Pański. W obrządkach wschodnich jest nim tzw. „płaszczenica”, czyli umieszczone na środku cerkwi płótno z namalowanym przedstawieniem zmarłego Chrystusa. Prawosławną tradycją Wielkiej Soboty jest również odwiedzanie cmentarzy.
W Wielką Sobotę wśród społeczności prawosławnej wciąż obowiązuje ścisły post. Pierwszym posiłkiem bez postu będzie dopiero wielkanocne śniadanie.
oprac. Jerzy Górko