Dodana: 23 wrzesień 2017 11:58

Zmodyfikowana: 23 wrzesień 2017 11:58

PATRONAT. Jesień w Polu i Zagrodzie w ciechanowieckim skansenie

Zapraszamy do ciechanowieckiego skansenu na imprezę plenerową "Jesień w Polu i Zagrodzie", która odbędzie się 24 września 2017 w godz. 11 - 17. Festyn w ciechanowieckim skansenie to niezapomniana podróż do przeszłości.

Ilustracja do artykułu glo.jpg

W pierwszy weekend jesieni warto wybrać się na ten niecodzienny piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i tłoka – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego.

Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych. Zaplanowaliśmy też liczne konkursy z nagrodami. Będą to ziemniaczane zabawy np. Obieranie ziemniaków na czas, ale także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny jesień w polu i zagrodzie, do którego przygotowują się, uczestnicząc w licznych pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się zawsze proste i tradycyjne zajęcia manualne, takie jak wykonywanie słomianych barbie - laleczek z słomy i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów. Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś prac domowych i gospodarskich: praca kowala, obróbka lnu, tkanie na krosnach, przędzenie na kołowrotku, obróbka ziarna w stępie i na żarnach w młynie wodnym, strzyżenie owiec, praca dekarzy – kręcenie snopków, skubanie gęsi i darcie pierza, ręczny wyrób masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Zobaczyć będzie można pokaz pracy zabytkowych silników spalinowych z kolekcji działu techniki rolniczej. Niecodzienną atrakcją będą stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z naszej kuchni polowej tj. placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, sodziaków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego. Na kartoflisku będzie ognisko do pieczenia kiełbasek i ziemniaków. Przez cały dzień będzie można również zwiedzać muzeum.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook