Dodana: 18 wrzesień 2020 10:09

Zmodyfikowana: 16 październik 2020 15:06

Ponad 2 mln zł dotacji na stworzenie nowego kierunku w Akademickiej Szkoły Ponadgimnazjalnej w Łomży

Ponad 1 mln 800 tys. zł przyznał Zarząd Województwa Podlaskiego w piątek (08.09) na projekt pt. „Otwieramy nowe możliwości” złożony przez Agencję Rozwoju Regionalnego (ARR). Projekt jest realizowany przez Akademicką Szkołę Ponadgimnazjalną (ASP) w Łomży.

Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego i Sławomir Szulc, Prezes Zarządu ARR w Łomży siedzą przy stole.

W ramach konkursu „Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki z 2019 r.”, 25 uczniów ASP w Łomży oraz 7 nauczycieli otrzyma wsparcie, którego celem jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego oraz kształtowanie kompetencji 25 uczniów ASP w Łomży oraz 7 nauczycieli.

Projekt zakłada utworzenie nowego kierunku ASP w Łomży „Technikum browarniczego – browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe”. Dzięki dotacji uczniowie nauczą się produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz organizacji i nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych.

Wicemarszałek Stanisław Derehajło wyraził radość, że samorząd województwa podlaskiego uczestniczy we wsparciu projektu edukacyjnego. Dodał, że przedsięwzięcie przyczyni się do stworzenia lepszych perspektyw zawodowych dla młodzieży.

- Ja się cieszę, że mogłem z Panem tę umowę podpisać. Jestem dumny, że miasto Łomża staje się ośrodkiem kształcenia rolniczego w naszym regionie. Jest to kierunek, który obraliśmy z Panem marszałkiem Olbrysiem, moim przyjacielem. Kształcenie młodzieży, aby uzyskali kompetencje w branży technologii żywności pozwoli na stworzenie nowych gałęzi gospodarki w naszym regionie – powiedział wicemarszałek życząc Sławomirowi Szulcowi, Prezesowi Zarządu ARR w Łomży dalszej działalności na rzecz wspierania edukacyjnych oraz gospodarczych inicjatyw.

Główne działania w projekcie obejmują poradnictwo zawodowo - edukacyjne, zajęcia rozwijające (matematyka, język angielski), realizację projektów edukacyjnych, zajęcia dydaktyczno wyrównawcze (w tym również zajęcia psychologiczne), grupowe warsztaty i spotkania z przedsiębiorcami, realizację wyjazdów edukacyjnych (Rakszawa - Browar Van Pur w Rakszawie, Zabrze - Śląsk, Koszalin - Sekret bursztynowej barwy i charakterystycznego aromatu piwa, Jędrzejów), stypendia dla 15 uczniów, wyposażenie pracowni zawodowej. W projekcie założono zakup wyposażenia pracowni kształcenia zawodowego nowo - utworzonego kierunku - wyposażenie jest zgodne z podstawą programową kształcenia dla zawodu technik technologii żywności o specjalności browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe, szkolenia i studia dla nauczycieli (innowacyjne metody prowadzenia zajęć, Technologie Informacyjno - Komunikacyjne w szkole, metoda eksperymentu, szkolenie z technik nauczania, w tym praca z uczniem uzdolnionym, ze specjalnymi potrzebami, studia  podyplomowe "Dyplomowany Piwowar"), kursy i szkolenia dla uczniów (Kurs kipierski I i II stopnia,  szkolenie "Piwny Adept", szkolenie Food & beer – związki jedzenia i piwa, Kurs komputerowy ECDL), staże dla uczniów i nauczycieli. 

Wartość projektu wynosi 1,9 mln zł. Okres jego realizacji trwa od 01.07.2020 – 30.06.2022.

 

Cezary Rutkowski

fot.: Marcin Nawrocki

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook