XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” za nami
To chyba jeden z najbardziej smakowitych konkursów, w dodatku z długoletnią tradycją – w sobotę (6.07) w Augustowie odbyła się kolejna już edycja zmagań producentów tradycyjnych polskich produktów spożywczych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W obradach jury konkursowego wzięła udział m.in. Wiesława Burnos, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs, którego celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w rodzimej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Podczas konkursu jury wskazuje najciekawsze regionalne produkty tradycyjne w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, produkty roślinno -zwierzęce i napoje regionalne.
Najlepsze potrawy, których wyboru dokona Krajowa Kapituła Konkursu otrzymają podczas ogólnopolskiego finału konkursu na targach Smaki Regionów w Poznaniu prestiżową nagrodę „Perła ”,.Takich „pereł’ nasz region zdobył do tej pory ponad czterdzieści
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a współorganizatorami - Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa natomiast organizatorem przedsięwzięcia na szczeblu krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Województwo podlaskie uczestniczy w Konkursie od szesnastu lat.
oprac.ak
fot. Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie