Produkt lokalny w polityce regionalnej samorządu województwa podlaskiego. Zapraszamy na spotkanie
To będzie już drugie spotkanie dotyczące produktu lokalnego, jakie odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Cel jest jasny – by podlaska żywność trafiała jak najczęściej na podlaskie stoły, do podlaskich stołówek w szkołach, na restauracyjne talerze. Ale by tak się stało, potrzebna jest ściślejsza współpraca samorządów lokalnych, lokalnych grup działania i producentów żywności.
I spotkanie, które odbędzie się w środę 16 stycznia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego przy ul. Wyszyńskiego 1 w Białymstoku (sala 115, I p od godz. 10:00) ma to ułatwić. Udział wymaga potwierdzenia uczestnictwa poprzez stronę internetową www.pcpl.evenea.pl.
Udział w nim weźmie Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.
Podczas spotkania zostanie zaprezentowany m.in. poradnik dla producentów, w którym w jednym zebrano przepisy prawne, które mogą się przydać im w prowadzonej działalności. Przedsatwione będa też założenia planowanej, wojewódzkiej akcji identyfikacji producentów.
To zresztą tylko niektóre z zaplanowanych tematów, o których będą rozmawiać samorządowcy, przedstawiciele lokalnych grup działania oraz członkowie Grupy Tematycznej ds. Jakości Żywności – działającej przy Zarządzie Województwa Podlaskiego.
Spotkanie „Produkt lokalny w polityce regionalnej samorządu województwa podlaskiego” jest otwarte również dla wszystkich zainteresowanych. W jego trakcie uczestnicy dowiedzą się również o uruchomionym naborze Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach którego istnieje możliwość pozyskania dotacji na realizację różnego rodzaju projektów – w tym zwłaszcza przeznaczonych na animowanie współpracy w sektorze rolnym oraz stymulowanie rynku żywności wysokiej jakości.
Warsztaty są zorganizowane w ramach Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego – inicjatywy Samorządu Województwa Podlaskiego objętej patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej misją jest wzrost dobrobytu mieszkańców obszarów wiejskich województwa podlaskiego oraz zapewnienie konsumentom dostępu do smacznych, świeżych, możliwie niedrogich i wartościowych pod względem odżywczym produktów rolnych i środków spożywczych, przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego [więcej o PCPL – TUTAJ].
Za: DRiOR
(opr.mk)
Fot.: Na zdjęciu potrawy lokalne prezentowane w czasie konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" współorganizowanych przez UMWP