Krakowska sucha staropolska - kolejny produkt z unijnym certyfikatem
Kiełbasa krakowska sucha staropolska została wpisana przez Komisję Europejską do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Tym samym produkt ten dołączył do elitarnego grona, do którego należą m.in. Pierekaczewnik, Kabanosy, Kiełbasa jałowcowa, Kiełbasa myśliwska, czy Olej Rydzowy.
Rejestracja produktu w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności przebiega dwuetapowo: wniosek kierowany jest najpierw Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a po zaakceptowaniu rozpatrywany jest przez Komisję Europejską. Taka możliwość dotyczy tylko produktów o nazwach odnoszących się do jego specyfiki, wytwarzanych wedle tradycyjnej receptury lub tradycyjnymi metodami od co najmniej 30 lat. Obecnie w Rejestrze znajdują się 42 polskie produkty.
Zarejestrowaną nazwą, a także unijnym logotypem może posługiwać się każda firma, o ile będzie ściśle respektowała określoną recepturę oraz potwierdzi ten fakt w ramach niezależnej, dobrowolnej kontroli certyfikacyjnej. Natomiast podrabianie lub nieuprawnione używanie zarejestrowanej w UE nazwy produktu jest przestępstwem.
Klient, który widzi takie oznaczenie na Kiełbasie krakowskiej suchej staropolskiej może mieć pewność, że kupuje standaryzowany produkt, którego smak wielu pamięta ze swego dzieciństwa.
Oczywiście wciąż będzie można kupić kiełbasę krakowską, która nie jest oznaczona logotypem, ani też nie opisuje jej zarejestrowana nazwa, niemniej jednak w takim przypadku wyłącznie od producenta zależeć będzie jej faktyczny skład oraz jakość.
Rozporządzenie rejestrujące oraz specyfikację znajdziecie Państwo na stronach Komisji Europejskiej
Zachęcamy też do zapoznania się z informacją przygotowaną przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Jeśli interesuje Państwa temat tego produktu lub ogólnie żywności wysokiej jakości, zachęcamy do skontaktowania się z Podlaskim Centrum Produktu lokalnego – inicjatywy Samorządu Województwa Podlaskiego: tel. 85-66-54-826 lub produkty@wrotapodlasia.pl.
mm, oprac.ms
fot. wikipedia.pl