O produkcie lokalnym w Puńsku
Przedstawicielki czterech kół gospodyń wiejskich z gminy Puńsk we wtorek, 19 października spotkały się z pracownikami Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Tematem rozmów był przede wszystkim producent, produkt lokalny i promowanie działalności KGW.
Trzygodzinna dyskusja w sali urzędu gminy w Puńsku poświęcona była formom działalności producenckiej, zarówno w formie indywidualnej, jak też stowarzyszeniowej. W spotkaniu uczestniczyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach, KGW w Puńsku, KGW w Wiłkopedzie, KGW w Sankurach oraz przedstawiciel Koła Pszczelarskiego w Puńsku ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Sejn i Puńska.
- Sporo się dowiedziałyśmy i o produkcie, i o tym, jak to wszystko zorganizować – mówiła po spotkaniu Elżbieta Januszanis, przewodnicząca KGW w Puńsku. – Każdy by chciał coś robić, ale najczęściej boi się tych wszystkich formalności. Teraz wiemy już dużo więcej.
Przedstawicielki KGW zainteresowały się także możliwością rejestracji potraw tradycyjnych wywodzących się z kuchni litewskiej na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Będą pracować nad rejestracją tradycyjnych gofrów pieczonych na ogniu oraz „kuciukai”, zwanych też śliżykami (wigilijne ciasteczka w formie kuleczek z makiem).
Terenowe szkolenia i spotkania z producentami i Kołami Gospodyń Wiejskich Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego prowadzi od wakacji. Zgłosić się na nie można uzyskując informację w "Kąciku KGW" na stronie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego lub wysyłając informacje na adres mailowy: produkty@podlaskie.eu.
tekst i fot.: Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich
oprac.: Paulina Dulewicz