Półfinał szkolny konkursu „Gotuj z klasą” w Wysokiem Mazowieckiem
Było smacznie i… widowiskowo. Bo w finale Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z klasą” mogli znaleźć się ci, którzy nie tylko świetnie gotują, ale także potrafią swoje dania estetycznie podać i ciekawie o nich opowiedzieć. Pod tym względem najlepiej w półfinale szkolnym (12 kwietnia) w Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem wypadły Natalia Żukowska i Marta Olechwierowicz.
Jak w każdym z etapów szkolnych zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki, dania głównego i deseru z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych. Co ugotowały zwyciężczynie, zdradzić póki co nie możemy, jednak decyzja komisji konkursowej oceniającej walory smakowe i sposób podania dań, mówi sama za siebie.
Józef Sokolik, dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem nie ukrywał radości z udziału młodzieży w konkursie koordynowanym przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP. To cenne doświadczenie tak dla uczniów, jak i kadry pedagogicznej szkoły.
– Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem pomimo „młodego wieku” jest bardzo dynamicznie rozwijającą się szkołą, która dba o swoich uczniów i zapewnia im wykształcenie, które jest bardzo poszukiwane na współczesnym rynku pracy – mówi Józef Sokolik, dyrektor wysokomazowieckiej placówki.
W strukturze placówki powstałej w 2002 r. funkcjonuje Technikum im. Armii Krajowej, Branżowa Szkoła I Stopnia im. Armii Krajowej oraz Centrum Kształcenia Praktycznego.
Technikum prowadzi kształcenie w zawodach: technik pojazdów samochodowych, technik mechatronik, technik chłodnictwa i klimatyzacji, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik rolnik. Nauka odbywa się w głównej mierze w oparciu o własną, bardzo dobrze wyposażoną bazę dydaktyczną, ale też i we współpracy z pracodawcami.
– Szczególnym zawodem znajdującym się w ofercie edukacyjnej placówki jest zawód kucharz – podkreśla Józef Sokolik. – Kierunek ten cieszy się wśród kandydatów do szkoły bardzo dużym zainteresowaniem.
Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, gdzie uczniowie pod okiem wysoko wykwalifikowanej kadry zdobywają swoje pierwsze szlify w zakresie gastronomii. Potwierdzeniem uzyskiwanych wyników jest wysoka zdawalność egzaminów zawodowych oraz udział uczniów w różnych konkursach gastronomicznych organizowanych na terenie całego kraju, w których to uzyskują wysokie lokaty.
– Niemały udział w finansowaniu rozwoju szkoły posiada Samorząd Województwa Podlaskiego, za pośrednictwem którego organ prowadzący szkołę: Powiat Wysokomazowiecki, pozyskiwał środki na działania inwestycyjne i zakup wyposażenia – dodaje dyrektor CKZ.
Przed zwyciężczyniami półfinału w Wysokiem Mazowieckiem: Natalią i Martą, majowy finał, w którym wsparciem i opieką otoczy ich sam Karol Okrasa. Ten jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, zaprosi zwycięzców konkursu na dwutygodniowy staż do swojej warszawskiej restauracji Platter by Okrasa.
opr. ms