Najlepiej na podlaskim szlaku
Podlaski Szlak Kulinarny zajął II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Na wsi najlepiej” organizowanym przez Polską Organizację Turystyczną.
Na drugą edycję konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” wpłynęło 168 zgłoszeń do czterech kategorii: wypoczynek u rolnika, wypoczynek na wsi, oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi, tradycyjna kuchnia polskiej wsi. Spośród tych wielu ankiet kapituła konkursu wyłoniła najpierw 24 zgłoszenia, a następnie w dniu 8 sierpnia br. w głosowaniu jawnym wskazała dwunastu zwycięzców, po trzech w każdej kategorii.
Podlaski szlak kulinarny zdobył II miejsce w kategorii „Tradycyjna kuchnia polskiej wsi”. Szlak powstał na początku 2017 r. skupiając podlaskich producentów produktów regionalnych –niewielkie rodzinne firmy kultywujące tradycje kulinarne swojego terenu. Producenci korzystają ze starych rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wiele jest też odtwarzanych przepisów. PSzK obejmuje obszar całego woj. podlaskiego, jednak z racji ogromnej różnorodności kulturowej wyodrębnionych zostało 9 lokalnych spiżarni uwzględniających tradycje historyczne, geograficzne i narodowościowe: białowieska, nadbużańska, biebrzańska, korycińska, białostocka, szlachecka, suwalska, litewska, tatarska.
Pieczę nad jakością produktów i usług w Szlaku sprawuje Kapituła, która ma za zadanie okresowe sprawdzanie standardów usług.
Strona - link: Podlaski Szlak Kulinarny.
na podst. prot/opr.art