Babka ziemniaczana w roli głównej. III edycja konkursu „Gotuj z klasą”
Uczniowie z trzynastu ponadpodstawowych szkół rolniczych i zawodowych z regionu, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym, po raz kolejny będą mieli okazję do doskonalenia umiejętności kulinarnych przy przygotowywaniu tradycyjnych podlaskich potraw – tak postanowił zarząd województwa w czwartek, 3 lutego. Regionalne danie główne, które tym razem będzie oceniane, to babka ziemniaczana. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Dania z menu konkursowego tegorocznej edycji będą opierać się o odpowiedni dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych, prowadzoną przez Samorząd Województwa Podlaskiego.
– Wszystkie edycje tego kulinarnego konkursu cieszyły się bardzo dużym powodzeniem, a biorący w nich udział młodzi ludzie wynieśli z nich nowe doświadczenia i nowe umiejętności, które pomogą im w ich zawodowym rozwoju. Dlatego chcemy kontynuować tego typu przedsięwzięcia, które promują zdrowe jedzenie oparte na naszych tradycyjnych domowych produktach. To wspaniały sposób, aby rozwijać naszą podlaską gastronomię – mówił Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego.
Pierwszy etap konkursu tzw. szkolny polega na przygotowaniu przystawki/zupy, dania głównego i deseru z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Uczniowie muszą nie tylko opowiedzieć o swoich potrawach, ale też pokazać, które produkty czy tradycje kulinarne ich zainspirowały.
Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim – finale konkursu, który zaplanowany jest na 25 marca br. Będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja i związek z regionem danej potrawy.
Zmagania młodych podlaskich kucharzy będzie oceniać jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także jest fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w jego ekskluzywnej restauracji.
Poniżej trzynaście szkół, które zadeklarowały chęć uczestnictwa w konkursie oraz terminy przeprowadzenia etapu szkolnego w danej placówce.
Lp. |
Nazwa Szkoły |
Adres |
Termin |
1. |
Zespół Szkół Rolniczych im. mjra Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce |
ul. Polna 1 16-100 Sokółka |
18 luty 2022 r. |
2. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie |
ul. Białostocka 22 16-130 Janów |
22 luty 2022 r. |
3. |
Zespół Szkół Ogólnokształcących |
ul. Niepodległości 3 18-220 Czyżew |
23 luty 2022 r. |
4. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce |
ul. Ossolińskich 1 17-123 Rudka |
24 luty 2022 r. |
5. |
Zespół Szkół Ogólnokształcących |
ul. Tysiąclecia 15 19-100 Mońki |
25 luty 2022 r. |
6. |
Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie |
Niećkowo 63 19-230 Szczuczyn |
28 luty 2022 r. |
7. |
Zespół Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim |
ul. Hołowieska 18 17-100 Bielsk Podlaski |
3 marca 2022 r. |
8. |
Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży |
ul. Stacha Konwy 11 18-400 Łomża |
4 marca 2022 r. |
9. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach |
ul. Ogrodowa 49 16-400 Suwałki |
9 marca 2022 r. |
10. |
Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach |
Ostrożany 41 17-312 Drohiczyn |
10 marca 2022 r. |
11. |
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach |
ul. Konarskiego 23 18-500 Sejny |
11 marca 2022 r. |
12. |
Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie |
Wojewodzin 52 19-200 Grajewo |
17 marca 2022 r. |
13. |
Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem ul. Władysława Pelca 11 |
18-200 Wysokie Mazowieckie |
18 marca 2022 r. |
Edyta Chodakowska-Kieżel
red.: Barbara Likowska-Matys
fot.: Anna Augustynowicz