Dodana: 20 wrzesień 2021 10:27

Zmodyfikowana: 20 wrzesień 2021 10:51

Historia i dobra kuchnia na pikniku w Bielsku Podlaskim

Pokazy musztry strzeleckiej i piechotnej, szermierki na szable, degustacja potraw – m.in. takie atrakcje przygotowało Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim, Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku w ramach pikniku rodzinnego „Dni Tradycji Obojga Narodów”. Wydarzenie, pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Podlaskiego, odbyło się w niedzielę, 19 września.

Festyn Obojga Narodów (15 of 71).jpg

– To niecodzienny festyn, który nawiązuje do historii, ale i kuchni dawnej Rzeczpospolitej. Smaki potraw wzorowane na dawnej kuchni polskiej, litewskiej, pokazy broni, grupy rekonstrukcyjne przenoszą nas w czasy minione. Odkrywają fragmenty historii, które zbudowały naszą tożsamość – powiedział Marek Malinowski, członek zarządu województwa.

Uczestnicy „Dni Tradycji Obojga Narodów” na placu przed bielskim ratuszem mogli wysłuchać „Gawędy o husarii” ilustrowanej elementami uzbrojenia husarza pocztowego i pancernego (z Podlaskiej Chorągwi Husarskiej), skosztować potraw przygotowanych przez lokalne koła gospodyń wiejskich, usłyszeć salwę armatnią, a także zapoznać się replikami broni na stoiskach historycznych.

Podczas festynu odbywały się również pokazy i sprzedaż rękodzieła oraz regionalnych przysmaków. Na scenie wystąpiła grupa wokalna „Ale-Babki”. Wiele atrakcji czekało także na dzieci: dmuchańce, kucyki, animacje i strzelanie z łuku. Smaczną niespodzianką była degustacja okolicznościowego tortu.

oprac.: Paulina Tołcz
red.: Barbara Likowska-Matys
fot.: Jerzy Sołub

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook