Wystartowała druga edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”
Uczniowie poznają zasady prawidłowego odżywiania i komponowania posiłków, których podstawą są produkty zbożowe. Ponadto, będą mogli wziąć udział w konkursie i wygrać wyjątkowe nagrody. W ubiegłym roku gimnazjaliści z Białegostoku wykazali się ogromną kulinarną kreatywnością.
Do programu może zgłosić się każdy nauczyciel gimnazjalny, który wypełni formularz dostępny na stronie internetowej: www.lubella.edu.pl. Następnie otrzyma maila z linkami do pobrania bezpłatnego pakietu materiałów edukacyjnych opracowanych przy współpracy z ekspertami żywieniowymi. W skład kompletu wchodzą: kompleksowe scenariusze zajęć, materiał multimedialny oraz karty pracy dla uczniów. Akcja została objęta patronatem kuratoriów oświaty, Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Po przeprowadzeniu lekcji według trzech scenariuszy i wypełnieniu formularza raportowego, nauczyciele mogą zgłosić swoją klasę do konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”.
W zeszłorocznej edycji programu kulinarnymi umiejętnościami popisali się gimnazjaliści z Publicznego Gimnazjum nr 26 w Białymstoku. Wynikiem zaangażowania całej klasy - poza niezapomnianymi chwilami i mnóstwem zdjęć – było danie Lubella, dzięki któremu mogli zaprezentować swój ogromny talent i doskonałe wyczucie smaku.
- Mamy nadzieję, że również w tym roku uczniowie z woj. podlaskiego chętnie dołączą do naszego programu, wykażą się doskonałą znajomością produktów zbożowych, zdolnościami kulinarnymi i zawalczą o unikalne nagrody. Tym razem do wygrania są warsztaty prowadzone przez cenionego szefa kuchni Piotra Ceranowicza, uczestnika III edycji Top Chef oraz przez fotografa specjalizującego się w tematyce kulinarnej. Zwycięskie klasy otrzymają też bony finansowe o wartości 1500 zł, które będą mogły wydać na wybrany przez siebie cel. Przygotowaliśmy również upominki od Lubelli dla uczniów oraz nauczycieli – mówi Dorota Liszka.
Konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą”
Jak wziąć udział w zabawie? Po przeprowadzeniu lekcji według materiałów nadesłanych przez organizatora, nauczyciel może zgłosić klasę do konkursu. Zadaniem gimnazjalistów jest przygotowanie autorskiego dania na bazie produktu zbożowego, zgodne z poznanymi już zasadami prawidłowego żywienia. Przepis zilustrowany dwoma zdjęciami – jednym przedstawiającym potrawę, a drugim obrazującym radość ze wspólnego gotowania – należy przesłać za pomocą formularza konkursowego, dostępnego na stronie www.lubella.edu.pl (zakładka „Zgłoś się do konkursu”) do 5 grudnia.
(opr.mk)