Smaki regionu w Skrybiczach
To chyba jeden z najbardziej smakowitych konkursów. W sobotę (11.09) w Skrybiczach odbyła się kolejna już edycja zmagań producentów tradycyjnych polskich produktów spożywczych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Potrawy oceniał i doceniał m.in. wicemarszałek Stanisław Derehajło.
- Rozszerzenie regionalnego rynku produktów tradycyjnych i uczynienie z niego znaczącej gałęzi przetwórstwa i handlu to jest zamierzenie takich konkursów. Teraz już nie trzeba przekonywać rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego – zaznaczał Stanisław Derehajło.
Do konkursu zgłoszonych zostało ponad 120 produktów kulinarnych i 72 producentów wytwarzających żywność w sposób tradycyjny. Jury oceniło wyroby w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz część gastronomiczna.
Konkurs przebiegał w czterech kategoriach głównych i podkategoriach, a laureatami zostali:
I kategoria – produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
a) produkty i przetwory mięsne:
- I nagroda: KGW w Radziłowie – za gęsi pipek;
- Magdalena Kosakowska – za salceson ozorkowy;
- wyróżnienie: Monika Kosiorek-Olbryś, Zajazd Herbu Wielbut – za pasztet z kaczki;
- Małgorzata Wojtach, Masarnia “Biebrzańskie Smaki” – za kiełbasę biebrzańską pieczoną w piecu chlebowym;
b) produkty mleczne:
- I nagroda: KGW “Łapiczanki”, Ewa Wilczyńska – za ser tradycyjny kozi;
- wyróżnienie: Halina Raducha – za masło topione klarowane;
c) miody:
- Elżbieta i Piotr Semeniuk – za miód pszczeli gryczany z Pasieki “Łakocie Natury”;
II kategoria – produktów regionalnych pochodzenia roślinnego:
a) przetwory owocowe:
- I nagroda: Halina Raducha – za galaretkę z czerwonych porzeczek;
b) przetwory warzywne:
- I nagroda: Bożena Wykowska – za zakwas buraczany;
c) produkty zbożowe:
- I nagroda: Irena i Piotr Och, Augustowskie Smaki Natury – za chleb żytni na zakwasie z Netty;
- wyróżnienie: Joanna Nicewicz – za domowy wiejski chleb na zakwasie;
d) wyroby cukiernicze:
- I nagroda: Teresa Trzcińska, KGW “Cieloszczanki” – za makowiec z jabłkami i kaszą manną;
- wyróżnienie: KGW “Jezioranki”, Agnieszka Sopoćko – za mrowisko Jezioranek;
- Regina Pik, “Reni Ciasta Domowe” – za mrowisko Reni – Skruzdelynas;
III kategoria napojów regionalnych:
a) napoje bezalkoholowe:
- I nagroda: Marek Sienkiewicz, gosp. rolne “Kiszenie z tradycją”- za sok z kapusty czerwonej kiszonej;
- wyróżnienie: Barbara Giemza – za chłodnik żniwiarzy;
b) napoje alkoholowe:
- I nagroda: Eugenia Bożena Gromada, KGW Niewino Borowe – za rajską nalewkę;
IV kategoria produktów regionalnych:
- I nagroda: Janina Uszyńska, KGW “Miodusianki” – za babkę ziemniaczaną z boczkiem i cebulką;
- wyróżnienie: Monika Giczewska – za pierogi ze szczupakiem;
Spośród 11 zgłoszonych produktów, Komisja nominowała aż 7 do nagrody “Perła 2021”:
- szpikowany udziec z dzika – Małgorzaty Ostapowicz, Agroturystyka “leśny Dworek”
- udziec pieczony z pieca chlebowego – Małgorzaty Wojtach, Masarnia “Biebrzańskie Smaki”
- szczupak z angielki – KGWw radziłowie, Agnieszka Chrzanowska
- masło śmietankowe – Irena i Piotr Och, Augustowskie Smaki Natury
- kompot z rajskich jabłuszek – Władysław Gryka, Agroturystyka Suszczy Borek
- sok z kiszonego buraka – Marek Sienkiewicz, “Kiszenie z Tradycją”
- żołądek wieprzowy nadziewany ziemniakami – Monika Giczewska
Nagrody zwycięzcom wręczył wicemarszałek Stanisław Derehajło.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządu województwa. Następnie Krajowa Kapituła Konkursu wybiera swoich faworytów, którzy - podczas ogólnopolskiego finału konkursu na targach Smaki Regionów w Poznaniu - otrzymują prestiżową nagrodę „Perła”.
Edyta Chodakowska-Kieżel
red.: Anna Augustynowicz
fot.: Małgorzata Półtorak