24 lutego – tłusty czwartek
To najsłodszy i najtłustszy dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można objadać się pączkami i faworkami. Dzień ten, nazywany też zapustami, obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dawniej tego dnia świętowano odejście zimy i początek wiosny. Ucztowano, jedząc pączki z ciasta chlebowego smażonego na smalcu i wypełnionego słoniną, boczkiem, albo mięsem. Słodka wersja pączków pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały inaczej niż obecnie. Niektóre miały w środku mały orzeszek lub migdał. Kto trafił na taki nadziewany pączek, miał się cieszyć dostatkiem i powodzeniem. Jeden z przesądów mówi, że niezjedzenie ani jednego pączka w tłusty czwartek przynosi pecha.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, może wypaść pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.
Paulina Dulewicz
red.: Aneta Kursa