Dodana: 4 październik 2021 11:11

Zmodyfikowana: 7 październik 2021 15:05

Podlaskie z perłami i kluczem

Kompot z rajskich jabłuszek, udziec z pieca chlebowego, sok z kiszonego buraka, szczupak z angielki i szpikowany udziec z dzika – to pięć najnowszych kulinarnych „Pereł” województwa podlaskiego. Specjalny ”Klucz do Polskiej Spiżarni” za zasługi w promowaniu produktu lokalnego otrzymał też w minioną niedzielę (3.10) w Poznaniu na gali 20 – lecia konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów” – wicemarszałek Stanisław Derehajło.

Marszałek Stanisław Derehajło i nagrodzone osoby

Finał konkursu był jednocześnie jubileuszem 20-lecia przedsięwzięcia prowadzonego od lat przez Polską Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego.

- Pomysł narodził się w redakcji pisma „Gospodyni”, a że na nasze pierwsze ogłoszenie o konkursie przyszło 150 zgłoszeń, stwierdziliśmy, że to rzecz warta rozwinięcia i kontynuacji – wspominała twórczyni konkursu Izabella Byszewska, prezes Izby. – Przez te wszystkie lata zidentyfikowaliśmy ok. 20 tys. produktów lokalnych. To olbrzymi sukces i baza dla promotorów polskiej żywności wysokiej jakości.

Kilkunastu takich promotorów z kilku województw otrzymało wczoraj „Klucze do Polskiej Spiżarni” – nagrodę za szczególne zasługi w promowaniu lokalnych produktów i producentów. Jeden z nich trafił do wicemarszałka Stanisława Derehajło.

- To wielki zaszczyt i znak, że nasza praca na rzecz promowania i kontynuowania podlaskich tradycji kulinarnych ma sens i jest dostrzegalna – mówił po otrzymaniu nagrody wicemarszałek Derehajło. – Najważniejsze jednak, że nasi producenci po raz kolejny otrzymali najwyższe nagrody w tym ogólnopolskim konkursie, czyli Perły. Marzę o tym, by ten już całkiem pokaźny sznur pereł, a mamy ich wszystkich łącznie 51, opasał całe województwo i kusił turystów, by nasz region odwiedzać jak najczęściej.

„Perły” kulinarne w tym roku zdobyli:

  • Małgorzata Ostapowicz z Agroturystyka Leśny Dworek w Kryłatce – za „Szpikowany udziec z dzika”;
  • Małgorzata Wojtach z rodzinnej firmy „Biebrzańskie Smaki” ze Szpakowa – za „Udziec z pieca chlebowego”;
  • Władysław Gryka z Suszczego Borku - za „Kompot z rajskich jabłuszek”;
  • Marek Sienkiewicz z „Kiszenie z Tradycją” w Czarnej Wsi Kościelnej – za „Sok z kiszonego buraka”;
  • Agnieszka Chrzanowska i KGW w Radziłowie – za „Szczupaka z angielki”.

 Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie debiutowały w konkursie. Są pierwszym KGW z Podlaskiego, które zdobyło to zaszczytne wyróżnienie.

- Przecieramy szlaki innym podlaskim kołom gospodyń, jesteśmy bardzo szczęśliwe – mówiła po otrzymaniu nagrody Agnieszka Chrząstkowska.

 O dwójce z nagrodzonych w Poznaniu producentów można przeczytać w bazie podlaskich producentów:

źródło: Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP
źródło fot.: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
oprac.: Paulina Dulewicz

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook