Dodana: 5 luty 2020 19:59

Zmodyfikowana: 5 luty 2020 20:26

Wielkie przygotowania do wielkiego konkursu

Kwestie organizacyjne związane z ogólnopolskim Konkursem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” były przedmiotem środowego (05.02) spotkania w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego (UMWP). Samorząd regionu, współorganizatora przedsięwzięcia na szczeblu wojewódzkim, reprezentował wicemarszałek Stanisław Derehajło.

Ilustracja do artykułu Spotkanie - Nasze Kulinarne Dziedzictwo (1 of 9).jpg

 

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele organizacji i instytucji współorganizujących ten ogólnopolski konkurs: Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego z towarzyszącą jej Grażyną Kurpińska, pełnomocnikiem zarządu Izby; Jadwiga Zabielska, dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku, Joanna Kalinowska, reprezentująca tę samą instytucję; Marciusz Cylwik, zastępca dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Andrzej Pleszuk, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP wraz z zastępcą – Iwoną Krzyżanowską.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” to przedsięwzięcie o 19-letniej historii. Celem tej kulinarnej podróży jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Nie mniej ważne jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomii do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej żywności wysokiej jakości.

Konkurs przebiega w dwóch etapach. W pierwszym wybierani są laureaci wojewódzcy w czterech kategoriach. Spośród nich komisja krajowa wybiera w finale krajowym twórców najlepszych produktów, potraw, czy dań, nominując je do prestiżowej nagrody „Perła” oraz wręczając „Klucze do Polskiej Spiżarni (przyznawane od 2005 r. osobom, organizacjom, instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego).

Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 46 „Pereł” oraz pięć „Kluczy do Polskiej Spiżarni”.

ms

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook