Dodana: 3 kwiecień 2019 09:36

Zmodyfikowana: 4 kwiecień 2019 12:21

Wielokulturowość na talerzu, czyli "Gotowanie z klasą" w Sokółce

Natalia Karczewska i Gabriela Żuk to laureatki drugiego konkursu w eliminacjach szkolnych „Gotowania z klasą”. Tym razem rywalizowały młode kucharki z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce. Na talerzach dominowała wielokulturowość, wielobarwność i dbałość o produkt lokalny.

Na pierwszym planie kucharki przy pracy. Na drugim dyrektorka szkoły, wicedyrektorka Departamentu Rolnictwa i opiekunka jednego z zespołów.
  • Do konkursu zakwalifikowało się 11 szkół ponadgimnazjalnych z regionu.
  • Główną wygraną jest dwutygodniowy staż w restauracji Platter Karola Okrasy.
  • Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, zaś koordynatorem Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.


Sokólska wielokulturowość na talerzach

Sokólskie potyczki kulinarne odbyły się pod znakiem barwnej wielokulturowości. Uczestniczki inspiracji nie szukały daleko, kuchnia tych terenów to w końcu mieszanka wpływów żydowskich, tatarskich i białoruskich. I takie właśnie były potrawy zaprezentowane przez młode talenty kulinarne we wtorek (02.04) w Sokółce.

Wszystkie trzy zespoły prezentowały wysoki poziom, jakkolwiek wygrany mógł być tylko jeden. Zwycięskie dziewczyny – Natalia i Gabriela – nie kryją radości z zakwalifikowania się do etapu wojewódzkiego konkursu. Podkreślają, że jest to dla nich olbrzymie wyróżnienie i ogromna szansa, której na pewno nie zmarnują.

- Od dziecka interesowałam się gotowaniem, podpatrywałam mamę, a gdy trafiłam do szkoły gastronomicznej, zaczęłam przygotowywać potrawy domowe po swojemu - szukać nowych smaków, dodawać oryginalne przyprawy, eksperymentować. Staż w restauracji Karola Okrasy byłby dla mnie dużym osiągnięciem, potwierdziłby, że to całe moje gotowanie ma sens - dodaje Natalia.

Dyrektor placówki, Anna Dorota Cilulko stawia na ciągły rozwój i zdobywanie nowych umiejętności przez swoich uczniów. Bardzo kibicuje uczesnikom konkursu "Gotuj z klasą".

- Jest ogromne zainteresowanie tym konkursem, coraz młodsi uczniowie chcą w nim uczestniczyć. Młodzież jest ambitna, interesuje się gastronomią ponad to, co przewidują zajęcia regularne, także inicjatywa ta jest bardzo trafiona. - podkreśla dyrektor Cilulko.


O konkursie

To już druga edycja konkursu organizowanego przez samorząd województwa, w którym wziąć udział mogą uczniowie szkół rolniczych z profilem gastronomicznym z terenu województwa podlaskiego.

Zadanie polega na przygotowaniu przystawki, dania głównego i deseru z dbałością o wykorzystanie produktów związanych z naszym regionem. W etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym. Jest o co konkurować. Zwycięzców na staż do swojej warszawskiej restauracji zaprosi sam Karol Okrasa, jeden z bardziej znanych polskich kucharzy i dobry duch tego konkursu.

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce istnieje od przeszło 50 lat. Młodzież kształci się tu w czterech zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik rolnik, technik ekonomista i technik hotelarstwa.

Szkoła w Sokółce w konkursie brała udział po raz drugi. Warto przypomnieć, że w ubiegłym roku to właśnie drużyna z ZSR okazała się bezkonkurencyjna i wygrała staż w restauracji Karola Okrasy. Uczestniczki nie czują jednak presji, raczej traktują ten konkurs jako inspirację, co podkreśla Sylwia Czaban, opiekunka zwycięskiej drużyny.

aa

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook