Tradycyjne potrawy, obrzędy i pieśni z większym dofinansowaniem z budżetu województwa
O ponad 110 tys. zł zwiększony został budżet konkursu na realizację przedsięwzięć związanych z upowszechnianiem tradycji kulinarnych i rękodzielniczych regionu – zdecydował zarząd województwa na czwartkowym (02.06) posiedzeniu. Dzięki temu wsparcie otrzyma ponad 60 projektów, a na terenie Podlaskiego odbędzie się szereg się warsztatów kulinarnych, spotkań z tradycyjnymi potrawami w tle, festynów i stoisk promujących ludowy kunszt rękodzielniczy a także międzypokoleniowych zabaw i potańcówek.
Początkowo na konkurs ogłoszony w lutym br. zarząd województwa przeznaczył 275 tys. zł. Jednak komisja konkursowa po zapoznaniu się ze wszystkimi ofertami, które wpłynęły do urzędu, zgodnie zawnioskowała do zarządu o zwiększenie tej puli. I tak z 90 przedsięwzięć zgłoszonych na konkurs, aż 61 zyska dofinansowanie w łącznej kwocie 386 296 zł. Najwyższa kwota dofinansowania to 7,5 tys. zł. Wsparcie w podobnej wysokości otrzyma blisko 20 wnioskodawców. A wśród nich są: stowarzyszenia, fundacje, koła gospodyń wiejskich, ochotnicze straże pożarne, parafie.
Celem konkursu jest przede wszystkim popularyzowanie tradycyjnych metod wytwarzania produktów i potraw wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz promocja wielokulturowości kulinarnej i bogactwa sztuki rękodzielniczej województwa podlaskiego.
Jedną z propozycji, która doskonale wpisuje się w założenia konkursowe, dzięki czemu zyskała wysokie wsparcie finansowe (7,5 tys. zł), zgłosiło Koło Gospodyń Wiejskich w Karakulach. Spotkanie pn.: „Smaki i zwyczaje z kapustą w roli głównej w obiektywie” to warsztaty kulinarne odtwarzające tradycyjny sposób kiszenia kapusty, połączone z nagraniem filmowym. Kulinarnemu szkoleniu będzie towarzyszyło przygotowywanie potraw dawnych i współczesnych z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Z kolei obrzęd kiszenia, wg. dawnych metod, odtworzą członkowie zespołu folklorystycznego „Jarzębina”. Całość zwieńczy wspólna biesiada przy ludowych pieśniach i kapuścianym menu.
Pieśni związane z ludowymi obrzędami oraz warsztaty zielarskie to główny temat przedsięwzięcia zgłoszonego przez koło Gospodyń Wiejskich „Trzy drogi” w Trypuciach. Propozycja nazwana „Pachnące lasem i łąką pieśni tradycyjne – warsztaty pieśni obrzędowych i zielarskich” składa się z trzech elementów. Pierwszym będzie wykład o ziołach, ich symbolice, tradycji zbierania, właściwościach a także tradycji wyplatania wianków i ich znaczenia w kulturze ludowej. Kolejnym – warsztat pieśniarsko-zielarski „Pieśni z ziół”, a ostatnim – spotkanie zielarskie skierowane do dzieci w wieku szkolnym. KGW „Trzy drogi” realizować swój pomysł będzie z Klubem Seniora działającym przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Turośni Kościelnej oraz innymi kołami gospodyń wiejskich z gminy.
Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne z nauką przygotowywania potraw wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych zorganizuje Parafia Rzymskokatolicka NMP Nieustającej Pomocy w Kozińcach. W wiejskiej świetlicy w Kozińcach dwukrotnie spotkają się grupy głównie dzieci i młodzieży, które pod okiem doświadczonego mistrza kulinarnego przygotują minimum trzy potrawy z województwa podlaskiego zarejestrowane na resortowej liście. Zajęcia praktyczne będą poprzedzone wykładem dotyczącym tradycji kulinarnych Podlasia oraz zasad zdrowego żywienia.
Lista wszystkich ofert pozytywnie zaopiniowanych do dofinansowania – w załączniku.
oprac.: Małgorzata Sawicka
fot.: Kamil Timoszuk