„Tradycje Kulinarne Polskiej Wsi” – konferencja dla smakoszy
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi (NIKiD) zaprasza do udziału w konferencji poświęconej tradycjom kulinarnym polskiej wsi. Spotkanie jest adresowane do kół gospodyń wiejskich, instytucji kultury i organizacji pozarządowych działających na obszarach wiejskich oraz przedstawicieli Lokalnych Grup Działania. Konferencja odbędzie się 25 listopada w Sali Odczytowej NIKiDW (Krakowskie Przedmieście 66 Warszawa).
Celem konferencji jest zapoznanie uczestników z tematyką polskich produktów regionalnych i lokalnych, przybliżenie zagadnień związanych ze znakowaniem jakości produktów tradycyjnych, oraz promocja polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Nie zabraknie także degustacji produktów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, wyłonionych w konkursie „Polska Wieś Smakuje”. Przewidujemy również ludowy występ artystyczny.
Udział w konferencji jest nieodpłatny, a o zakwalifikowaniu się do udziału decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłoszenia należy dokonywać poprzez wypełnienie załączonego formularza zgłoszeniowego i przesłanie go na adres konferencja@nikidw.edu.pl do dnia 8-go listopada br.
Konferencja realizowana jest przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego na zlecenie Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w ramach projektu „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” finansowanego z Planu operacyjnego KSOW na lata 2020-2021.
źródło: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
oprac.: Aneta Kursa