Dodana: 25 maj 2022 09:59

Zmodyfikowana: 25 maj 2022 10:00

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Ruszyła XXI edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Zgłoszenia należy wysyłać do 13 czerwca.

Szynka z napisem nasze kulinarne dziedzictwo

Masz ciekawy, tradycyjny produkt? Chcesz się z nim pokazać, może zdobyć trochę popularności? A może po prostu produkty to Twoja pasja, z którą chcesz podzielić się z innymi? Jeśli chociaż jedna z odpowiedzi na powyższe pytania jest twierdząca, to po prostu musisz zainteresować się konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Właśnie rusza jego XXI edycja. Swoich sił możesz spróbować w następujących kategoriach:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
    1. produkty i przetwory mięsne,
    2. produkty i przetwory z ryb,
    3. produkty mleczne,
    4. miody.
  2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
    1. przetwory owocowe,
    2. przetwory warzywne,
    3. produkty zbożowe,
    4. wyroby cukiernicze.
  3. Napoje regionalne:
    1. napoje bezalkoholowe,
    2. napoje alkoholowe.
  4. Inne produkty regionalne łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
  5. Kategoria specjalna „Od pola do stołu” – w tej uczestniczyć mogą producenci, którzy mają produkt nieprzetworzony (jak np. jabłka starych odmian lub jaja od kur rdzennych ras) lub wytwarzają produkt, który nie jest tradycyjny, ale za to jego skład oparty jest o składniki pochodzące z własnych upraw lub hodowli.

Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. W województwie podlaskim organizatorami eliminacji jest Samorząd Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie oraz Oddział Terenowy w Białymstoku Krajowego Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Laureaci w latach kolejnych mogą ubiegać się o prestiżowy tytuł "Perły" [kulinarnego dziedzictwa].

Zgłoszenia, w terminie do 13 czerwca 2022 r., należy przekazywać do PODR w Szepietowie.

Więcej informacji o konkursie.

źródło: Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich
oprac.: Barbara Likowska-Matys

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook