Dodana: 18 luty 2020 10:55

Zmodyfikowana: 19 luty 2020 12:34

Konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich

Regionalne przysmaki na bazie roślin to temat konkursu kierowanego do kół gospodyń wiejskich. Już w najbliższy czwartek (20.02) najsmaczniejsze i najciekawsze potrawy wybrane zostaną podczas Podlaskiego Festiwalu Zdrowia Roślin. Konkurs organizuje Samorząd Województwa Podlaskiego.

Ilustracja do artykułu Konkurs Tradycyjny Stół Wielkanocny - Koryciny-75.jpg

Głównym celem konkursu „Regionalny Specjał Roślinny” jest promocja regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Szczególny wymiar konkursu związany jest z tradycją przygotowywania potraw postnych, których podstawowymi składnikami są rośliny.

Uczestnicy mają przedstawić dwa rodzaje potraw: na bazie roślin (bezmięsną) oraz na słodko. Potrawy muszą być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych, lokalnie dostępnych na bazie roślin. Komisja konkursowa oceni nie tylko walory smakowe i wizualne potraw, ich związek z regionem i jego tradycjami, ale również kreatywność pomysłu.

Wydarzenie kierowane jest do kół gospodyń wiejskich z województwa podlaskiego. Organizatorzy wyłonili po jednym kole z każdego z czternastu powiatów. Kryterium był czynny udział w innych przedsięwzięciach organizowanych przez Samorząd Województwa Podlaskiego, tytuł laureata bądź zdobycie wyróżnienia we wcześniejszych konkursach.

Konkurs Regionalny Specjał Roślinny" odbędzie się 20 lutego w Operze i Filharmonii Podlaskiej podczas Podlaskiego Festiwalu Zdrowia Roślin.


źródło: Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich

oprac. Marcin Nawrocki

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook