Dodana: 18 marzec 2022 15:38

Zmodyfikowana: 18 marzec 2022 15:38

Gotowanie z klasą w Wysokiem Mazowieckiem

Ostatni szkolny etap konkursu „Gotuj z klasą” odbył się w piątek, 18 marca, w Centrum Kształcenia Zawodowego (CKZ) w Wysokiem Mazowieckiem. Uczestników kulinarnych zmagań oceniał m.in. Łukasz Siekierko, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego. Wojewódzki finał już 25 marca w Białymstoku!

Gotuj z klasą w Wysokiem Mazowieckiem (4 of 4)-3.jpg

Do ostatnich eliminacji stanęły cztery zespoły. Ich zadaniem było przygotowanie trzech dań: zupy bądź przystawki, dania głównego (w tym roku narzuconego z góry - babka ziemniaczana) i deseru. Komisja konkursowa oceniała walory smakowe, estetykę i sposób podania potrawy, wykorzystanie produktów lokalnych (najlepiej tych zawartych w bazie podlaskich producentów prowadzonej przez urząd marszałkowski: produkty.podlaskie.eu) bądź związanych z tradycją regionu a także wpisanych dla województwa podlaskiego na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Komisja najwyżej oceniła umiejętności duetu w składzie: Karolina Rzońca i Emilia Bernaziuk.

– Dopiero się uczę, więc najbliższa obecnie jest mi kuchnia tradycyjna, regionalna ale może w przyszłości spróbuję także swoich sił w kuchni innych regionów i narodów – mówiła skromnie zwyciężczyni szkolnego etapu Karolina Rzońca. Dla jej koleżanki z duetu Emili Bernaziuk konkurs to ciekawe wyzwanie i zaszczyt. – To duże wyróżnienie wygrać ten szkolny konkurs, bo to szansa na gotowanie ze znanym kucharzem. To także możliwość rozwoju swoich umiejętności, ale przede wszystkim, to fajna przygoda!    

W komisji konkursowej szkolnego etapu w CKZ w Wysokiem Mazowieckiem zasiadł radny i wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego Łukasz Siekierko. Bardzo wysoko ocenił poziom i umiejętności uczniów.

 Nasza podlaska kuchnia ma sporo do zaoferowania. Chociażby babka ziemniaczana, obowiązkowa w tym roku w konkursie, którą każdy z Podlasia zna, ale w całej Polsce popularna nie jest. Młodzież w dzisiejszym konkursie wykazał się dużą pomysłowością, ogromnym zaangażowaniem, pokazała swoje umiejętności i znajomość nowych technik kulinarnych i umiała jeszcze o tym wszystkim opowiedzieć – chwalił uczestników szkolnych eliminacji Łukasz Siekierko.

Konkurs „Gotuj z klasą” już po raz trzeci organizuje Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Do tegorocznej edycji zgłosiło się 13 szkół ponadpodstawowych rolniczych i zawodowych, w których prowadzone są klasy o profilu gastronomicznym. W tych placówkach przeprowadzane są eliminacje szkolne, których zwycięzcy reprezentują szkołę w finale wojewódzkim. Finał konkursu z Karolem Okrasą, jako przewodniczącym jury, zaplanowany jest na 25 marca br. w Białymstoku. 

Partnerem tegorocznego konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało też objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

 

tekst i fot.: Urszula Arter, Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP
red.: Anna Augustynowicz

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook