Dodana: 24 luty 2009 09:45

Zmodyfikowana: 24 luty 2009 09:45

„Perły” z Województwa Podlaskiego

Nominowani w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” z naszego regionu otrzymali prestiżowe nagrody podczas targów w Poznaniu.

Tegoroczna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” rozszerzona została o nową kategorię - dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur.  

W pierwszym etapie, podczas finałów regionalnych, wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Spośród tych produktów w drugim etapie Krajowa Kapituła Konkursowa wybiera potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2008”.

Do tegorocznej edycji konkursu zostało zgłoszonych w części „Produkt” w pierwszym etapie ok. 900 produktów. Natomiast w części „Potrawa” komisja konkursowa oceniała ponad 60 ekip, prezentujących regionalne dania i potrawy. 

Kapituła Konkursu wyłoniła laureatów nagrody „Perła 2008” spośród ok. 50. kandydatów. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbyło się, podobnie jak w latach ubiegłych, w Poznaniu w czasie targów Farma.  

Laureaci Perły z naszego województwa to:

w części „Produkt”:

Pierekaczewnik” Tatarska Jurta Dżanety Bogdanowicz

 w części „Potrawa”:

"Flaczki z lina" i „węgorza w sosie koperkowym” PU „Siergiejewiczówka”
"Chłodnik litewski" i „bliny litewskie” Restauracja „Sodas”
 

W dniu dzisiejszym zwycięzcy z naszego regionu w obecności Radnych Sejmiku Województwa Podlaskiego zostali uhonorowani dyplomami Marszałka Województwa i Przewodniczącego Sejmiku Województwa Podlaskiego.


Więcej inforacji o konkursie: http://www.produktyregionalne.pl/nkd_per8.html 

źródło: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook