„Perły” z Województwa Podlaskiego
Nominowani w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” z naszego regionu otrzymali prestiżowe nagrody podczas targów w Poznaniu.
Tegoroczna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” rozszerzona została o nową kategorię - dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanych według tradycyjnych receptur.
W pierwszym etapie, podczas finałów regionalnych, wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i mieszanych oraz danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Spośród tych produktów w drugim etapie Krajowa Kapituła Konkursowa wybiera potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2008”.
Do tegorocznej edycji konkursu zostało zgłoszonych w części „Produkt” w pierwszym etapie ok. 900 produktów. Natomiast w części „Potrawa” komisja konkursowa oceniała ponad 60 ekip, prezentujących regionalne dania i potrawy.
Kapituła Konkursu wyłoniła laureatów nagrody „Perła 2008” spośród ok. 50. kandydatów. Uroczyste wręczenie tej prestiżowej nagrody odbyło się, podobnie jak w latach ubiegłych, w Poznaniu w czasie targów Farma.
Laureaci Perły z naszego województwa to:
w części „Produkt”:
Pierekaczewnik” Tatarska Jurta Dżanety Bogdanowicz
w części „Potrawa”:
"Flaczki z lina" i „węgorza w sosie koperkowym” PU „Siergiejewiczówka”
"Chłodnik litewski" i „bliny litewskie” Restauracja „Sodas”
W dniu dzisiejszym zwycięzcy z naszego regionu w obecności Radnych Sejmiku Województwa Podlaskiego zostali uhonorowani dyplomami Marszałka Województwa i Przewodniczącego Sejmiku Województwa Podlaskiego.
Więcej inforacji o konkursie: http://www.produktyregionalne.pl/nkd_per8.html
źródło: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego