Wiosna pachnie nowalijkami
Chrupiące rzodkiewki, marchewki i młode ziemniaki, jędrne pomidory oraz mnóstwo aromatycznych sałat i ziół, takich jak szczypiorek czy natka pietruszki – nowalijki pobudzą nas do działania i pozwolą z większą siłą i motywacją przejść przez wiosenne przesilenie. Dla wszystkich zmęczonych zimą i wczesnymi wieczorami na pierwsze dni wiosny polecamy to energetyczne ożywienie.
![Ilustracja do artykułu Nowalijki zdjecie.jpg](/resource/image/2/300/150841/1348018/828x0.jpg)
Nowalijki są to młode warzywa, które wzbogacają wiosenny jadłospis szeroką gamą składników odżywczych. Już od marca rozpoczął się sezon na te rośliny trwający do maja/czerwca. O tej porze roku młode odmiany warzyw mogą być fundamentem naszej codziennej diety. Możemy je spożywać w minimum pięciu porcjach dziennie. Ponadto dietę mogą również wzbogacić soki warzywne lub owocowe.
Do uprawy nowalijek nie jest potrzebna wysoka temperatura ani nasłonecznienie. Możemy je uprawiać w przydomowym ogródku, a nawet w domowych warunkach w doniczce na parapecie. Do prawidłowego rozwoju warzywa potrzebują mieszanki torfu lub ziemi kompostowej. Roślina otrzymuje tylko tyle substancji potrzebnych do wzrostu, ile jest w stanie przyjąć.
Pamiętajmy o kupowaniu młodych warzyw na bieżąco. Jeśli nie spożyjemy ich od razu należy je przechowywać w lodówce owinięte wilgotną ściereczką. W żadnym przypadku nie trzymajmy ich w foliowych, nieszczelnych torebkach, co spowoduje, że rośliny zwiędną. Prawidłowe przechowywanie nowalijek pomoże zachować najcenniejsze wartości wzbogacające naszą dietę i utrzymać najlepsze samopoczucie do pierwszych dni lata.
Źródło: PR Hub, oprac. Cezary Rutkowski