Prawdziwe lody bezglutenowe w jedynej takiej Wytwórni
Tworzą lody w oparciu o tradycyjną recepturę i naturalne składniki. Wygrali plebiscyt na najpopularniejszą lodziarnię w Białymstoku. A teraz oficjalnie potwierdzają, że produkowane przez nich przysmaki są bezpieczne dla osób nietolerujących glutenu. Mowa o Wytwórni Lodów Prawdziwych.
W lawinowym tempie rośnie liczba osób w Polsce uczulonych na gluten lub celiakię. Według szacunków, problem ten może dotyczyć nawet 400 tysięcy Polaków. Takie osoby muszą ściśle przestrzegać rygorystycznej diety a zatem całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu gluten zawarty m.in. w naturalnych lub przetworzonych zbożach, jak również będący składnikiem wielu gotowych wyrobów spożywczych.
- Mamy świadomość, że przestrzeganie tej diety wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Jesteśmy lodziarnią przyjazną i rodzinną, dlatego chcieliśmy stworzyć propozycję, z której „bezglutenowcy” nie musieliby rezygnować – przyznaje Krzysztof Kudarewski, współwłaściciel Wytwórni Lodów Prawdziwych.
Co ciekawe, lody bezglutenowe znajdowały się w ofercie obu lokali działających w Białymstoku i Augustowie od samego początku. Mowa o przysmakach będących podstawą ich menu: lodach truskawkowych, czekoladowych i śmietankowych. Tyle tylko, że Wytwórnia wciąż czekała na oficjalne potwierdzenie wyników zleconych przez siebie badań laboratoryjnych.
- Co jasne, od początku było to naszą intencją, ale nie mogliśmy o tym mówić do czasu zakończenia badań. Właśnie odebraliśmy wyniki, które oczywiście potwierdziły, że oferowane przez nas w stałej sprzedaży lody są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej – dodaje.
Dodatkowo, lodziarnie wprowadziły również specjalne wafle nie zawierające glutenu, które ze względu na bezpieczeństwo zostały specjalnie oznakowane i są przechowywane w oddzielnym miejscu, aby nie doszło do przypadkowej pomyłki.
Oprócz wspomnianych bezglutenowych lodów w trzech tradycyjnych smakach, Wytwórnia codziennie wzbogaca swoje menu o nowe, nietypowe propozycje przysmaków.