V edycja Festiwalu „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” już w sierpniu
Niebawem wystartuje Festiwal „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. W jego ramach przedsiębiorcy i producenci żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej z trzech regionów: Podlaskiego, Lubelskiego oraz Podkarpackiego, będą promować swoje dziedzictwo kulinarne. Festiwal wystartuje w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej (woj. podkarpackie) już 1 sierpnia.
To już piąta edycja Festiwalu. Pierwsza jej odsłona wystartuje w Baszni Dolnej k. Lubaczowa w Kresowej Osadzie, w otoczeniu przyrody ze specjalnie wydzielonym miasteczkiem. Przedsięwzięciu towarzyszyć będą występy zespołów ludowych oraz kiermasz rękodzieła ludowego. W czasie festiwalu odbędą się dwa konkursy: na „Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski", „Najatrakcyjniejsze stoisko". Dla zwycięzców przewidziane są nagrody.
Informacja dla zainteresowanych wystawców. Wszystkim uczestnikom z trzech województw: lubelskiego, podlaskiego oraz podkarpackiego zapewniane są miejsca wystawowe, jednak stoiska należy zorganizować we własnym zakresie.
Osoby wystawiające swoje produkty powinny posiadać aktualne badania zdrowotne wymagane przy kontakcie z żywnością. Należy także zwrócić uwagę na zgodną z wymaganiami sanitarnymi ekspozycję prezentowanych produktów. W przypadku chęci sprzedaży swoich wyrobów, należy pamiętać o wymogach polskiego prawa z zakresu finansów i należytego dokumentowania prowadzonej sprzedaży, np. obowiązek posiadania kasy fiskalnej.
Karty zgłoszeń oraz regulamin uczestnictwa dostępne są na stronie organizatora.
oprac.: Paulina Tołcz
fot.: archiwum