Noworoczne postanowienia, czyli jak skutecznie schudnąć
Wraz z początkiem nowego roku wielu z nas podjęło decyzję, by zmienić coś w swoim życiu. Najpopularniejsze postanowienia to bez wątpienia: rzucę palenie, zacznę oszczędzać i – co oczywiste – schudnę. Tego ostatniego w większości przypadków nie da się osiągnąć bez zmiany nawyków żywieniowych.
Kluczem do sukcesu w procesie gubienia zbędnych kilogramów jest odpowiednie podejście. Na motywację w tym wypadku składają się dwa elementy – „chcę” i „potrafię”. Pierwszy z nich rzecz jasna zależy tylko od nas i wiąże się z ogólnym postanowieniem wprowadzenia zmian.
- „Potrafię” z kolei oznacza szereg konkretnych czynności i adekwatną do nich dawkę wiedzy na temat żywienia, które sprawią, że tym razem nam się uda – mówi Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.
Problem w tym, że często tego typu wiedzę próbujemy czerpać z niewłaściwych źródeł. Pamiętajmy, że „diety-cud” systematycznie drukowane w kolorowych magazynach mogą wyrządzić więcej szkody, niż pożytku!
Głodzenie się czy jedzenie produktów, których nie znosimy mogą nas bowiem tylko zniechęcić do odchudzania, a wcześniejsze, negatywne doświadczenia odbiorą wiarę w powodzenie kolejnych, podejmowanych prób.
W poszukiwaniu fachowej pomocy
Alternatywą dla stosowania wyżej wspomnianych, gotowych diet i przepisów jest skorzystanie z fachowej pomocy.
Tu wiele osób zadaje sobie jednak pytanie: jaki jest sens iść do dietetyka, który kategorycznie wykluczy z naszego jadłospisu pieczywo, ryż, kaszę, ziemniaki, żółty ser, makaron oraz mięso i nie dość, że weźmie za to pieniądze, to jeszcze sprzeda 10 całkowicie zbędnych suplementów?
- Odpowiedź w tym wypadku jest oczywista: takie osoby należy omijać szerokim łukiem. Racjonalny proces redukcji masy ciała nie musi się bowiem wiązać z restrykcyjną, pełną wyrzeczeń dietą. Zamiast tego wystarczy odrobina konsekwencji w modyfikacji dotychczasowego modelu żywienia, dzięki czemu zaplanowany cel osiągniemy bez rezygnacji z ulubionych produktów – dodaje przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.
Warto uświadomić sobie, że proces chudnięcia może być prosty i nie wymagający szczególnie dużych pokładów silnej woli. Ta ostatnia będzie rzecz jasna niezbędna, gdy np. za namową porad publikowanych anonimowo w internecie przez dwa tygodnie będziemy żywić się wyłącznie warzywami i owocami…
Dieta dopasowana do stylu życia
By znacząco zwiększyć szanse na sukces, dieta, którą stosujemy powinna być możliwie jak najlepiej do nas dopasowana. Dotyczy to nie tylko umieszczenia w niej produktów lubianych oraz eliminacji tych, za którymi nie przepadamy.
- Równie ważny jest czas przeznaczany na przygotowywanie posiłków. Zajęcie to nie może być zbyt pracochłonne, gdyż łatwo możemy się zniechęcić. Zamiast tego lepiej jest stworzyć proste i szybkie danie, a zaoszczędzone chwile przeznaczyć na aktywny wypoczynek – zauważa dietetyk Radosław Majewski.
Stosując racjonalnie ułożony jadłospis nie będzie też konieczności oddzielnego gotowania dla pozostałych członków rodziny, gdyż mogą oni spożywać dokładnie te same potrawy, co osoba odchudzająca się. Co więcej, takie podejście z pewnością znacząco ułatwi trwanie w podjętym postanowieniu – w większym gronie będzie po prostu łatwiej!
Nowy rok, nowe podejście do żywienia
Jak zatem widzimy, w rzeczywistości gubienie kilogramów nie musi być kojarzone z głodówką czy wyrzeczeniami. Jedyne, o czym tak naprawdę musimy pamiętać, to stosowanie diety w pełni do nas dopasowanej.
Przy odrobinie konsekwencji takie podejście powinno zapewnić redukcję tkanki tłuszczowej w ilości ok. 1kg tygodniowo. Dodatkowo, dzięki temu, że mamy tu do czynienia z trwałym, systematycznym procesem, prawdopodobieństwo powrotu do wcześniejszej wagi będzie całkowicie zminimalizowane.
- Początek nowego roku to idealny moment na wprowadzanie w naszym życiu tych zmian, o których do tej pory tylko marzyliśmy i odkładaliśmy na później. Bez wątpienia warto zacząć już dziś, dzięki czemu tegoroczne lato spędzimy bez zbędnych kilogramów – dodaje na koniec ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej.
Agencja PUBLICUM