Od kartacza do sękacza. Wędrówki kulinarne po Podlasiu
Poniżej prezentujemy materiały pozyskane w trakcie realizacji projektu „Promocja turystyczna regionu przygranicznego z wykorzystaniem tradycyjnych potraw kulinarnych”. Efektem było wydanie przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego publikacji „Od kartacza do sękacza. Wędrówki kulinarne po Podlasiu” (wraz z płytą CD).
Przepisy kulinarne zgłaszały powiaty województwa podlaskiego. Powstał z tego pokaźny materiał – obszerniejszy niż zawiera publikacja „Od kartacza do sękacza”. I ten właśnie szerszy materiał zamieszczamy.
Smacznego!
Program współfinansowany ze środków: Wspólnoty Europejskiej w ramach Narodowego Programu dla Polski 2002; Fundusz Małych Projektów, Program Współpracy Przygranicznej Phare
dla Polskiej Granicy Wschodniej.
Powiat sejneński
Bliny litewskie
Mrowisko
Czebureki
Chleb litewski
Sękacz
Kindziuk
Soczewiaki
Zakąska chłopa
Powiat sokólski
Piróg – pierekaczewnik
Kołduny tatarskie
Powiat białostocki
Bigos litewski
Barszcz grzybowy
Chłodnik litewski
Chłodnik po polsku
Sery własnego wyrobu
Babka ziemniaczana ułańska
Żur
Ogórek kiszony herbowy z Kruszewa
Palcówka
Powiat kolneński
Powiat łomżyński
Kartacze
Chłodnik kurpiowski
Blin
Barszcz wiejski
Powiat moniecki
Bigos myśliwski (jałowcowy)
Zupa grzybowa
Powiat hajnowski
Pieczeń z jelenia na poduszce z sosu szyszkowego z leśnymi ziołami
Staropolska kiełbasa z dziczyzny
Roladki z jelenia na sosie wiśniowym
Smalec – okrasa puszczańska
Kiszka ziemniaczana
Pierogi
Bułeczki z serem, inaczej - „Bułoczki z syrom”
Chleb z regionu Puszczy Białowieskiej
Produkty na bazie ziół z regionu Puszczy Białowieskiej
Powiat suwalski
Stynka smażona
Stynka w zalewie octowej
Lin w sosie śmietanowo – koperkowym
Powiat zambrowski
Gęś pieczona z jabłkami w piecu
Chleb żytni
Napoje alkoholowe (woj. podlaskie)
Zarząd Województwa Podlaskiego składa serdeczne podziękowania wszystkim jednostkom samorządu terytorialnego województwa, a także partnerom programu „Promocja turystyczna regionu przygranicznego z wykorzystaniem tradycyjnych potraw kulinarnych” – Starostwu Powiatowemu w Białymstoku, Suwalskiej Izbie Rolniczo – Turystycznej oraz Administracji Rządowej Powiatu Alytus, którzy włączyli się w przygotowanie i opiniowanie niniejszego materiału.
AŻ