„Smaki Podlasia” - pyszna i aromatyczna niedziela w PMKL.
„Smaki Podlasia” to cykliczna impreza plenerowa organizowana w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej (PMKL). Pyszna i aromatyczna, ciesząca się dużym zainteresowaniem. Bohaterem festynu są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematem przewodnim będą potrawy z ziemniaków. Organizatorzy zapraszają do Skansenu w niedzielę, 12 września od godziny 11.00 do 17.00.
Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty festynu etnograficznego Smaki Podlasia, ale każda z tych imprez ma swój temat przewodni.
Były już zboża czy mleko, w tym roku przyszedł czas na ziemniaka – warzywo popularne ze względu na dostępność, smak i wszechstronność, bo potraw z ziemniaków można przygotować mnóstwo.
Ale zanim, w postaci babki, kartaczy czy kiszki, ziemniaki trafią do naszych żołądków, trzeba je zasadzić, a kiedy wyrosną – zebrać i odpowiednio przechowywać, żeby starczyło na cały rok. Podczas festynu pokażemy nasze muzealia, dzięki którym można będzie prześledzić, jak zmieniały się narzędzia do uprawiania ziemniaków, sposoby ich przechowywania i przetwarzania.
Ziemniak będzie głównym bohaterem festynu, ale nie jedynym gdyż, podobnie jak kilka lat temu, w trakcie imprezy odbędzie się oficjalna inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa w Województwie Podlaskim. Nie mogło być inaczej, ponieważ tematem EDD są w tym roku Smaki Dziedzictwa. Wojewódzcy koordynatorzy z Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego postawili na atrakcje związane z kuchnią żołnierską. Będą między innymi pokazy w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych z różnych okresów naszej historii.
Na żadnym z festynów w PMKL nie może zabraknąć jarmarku sztuki ludowej i rękodzieła oraz występów zespołów ludowych. Na tegorocznych Smakach Podlasia również będzie można zrobić zakupy i posłuchać tradycyjnej muzyki z różnych zakątków regionu. Można będzie też posłuchać opowieści znanego białostockiego aktora Ryszarda Dolińskiego o niekoniecznie legalnej, ale starej tradycji wytwarzania trunków w naturalnej scenerii wystawy poświęconej bimbrownictwu i obejrzeć pokaz tłoczenia oleju. Czynne będą też niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków, między innymi wystawa wnętrza z okresu międzywojennego w chałupie z Czyż, której uroczyste otwarcie odbędzie się właśnie podczas festynu „Smaki Podlasia”.
PROGRAM FESTYNU ETNOGRAFICZNEGO „Smaki Podlasia” 12.09.2021 r.
11.00-17.00 JARMARK SZTUKI LUDOWEJ I RĘKODZIEŁA
11.00-17.00 MOŻLIWOŚĆ ZWIEDZANIA WYSTAW:
- sztuka ludowa (dwór z Bobry Wielkiej);
- wystawa grafik Władysława Pietruka (dwór z Bobry Wielskiej);
- mechanizacja rolnictwa (stodoła z Redut);
- leśna bimbrownia;
- czasowa wystawa dotycząca uprawy i przetwórstwa ziemniaka (przy chałupie z Dąbrowy)
11.00-17.00 POKAZY I ZAJĘCIA ZWIĄZANE Z ZIEMNIAKIEM
- pokazy kulinarne wyrobu potraw ziemniaczanych;
- pokaz wyrobu i degustacja kisielu z mąki ziemniaczanej;
- pokaz prasowania i krochmalenia tkanin;
- olimpiada sportowa;
- zajęcia edukacyjne dla najmłodszych
11.00-17.00 POKAZY ZWIĄZANE Z KULINARIAMI
- pokaz wyrobu cukierków i lizaków;
- pokaz tłoczenia oleju lnianego (pokazy rozpoczynają się o pełnych godzinach)
11.00-17.00 POKAZY I WARSZTATY ORGANIZOWANE W RAMACH PIKNIKU KULINARNEGO INAUGURUJĄCEGO EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA W WOJEWÓDZTWIE PODLASKIM
- wystawa „kuchnia w Wojsku Polskim w 1918-1939”;
- wystawa „książki kucharskie XIX – XX w.”; diorama rekonstrukcyjna „wczesne średniowiecze”;
- diorama „racje żywnościowe żołnierzy XXI w.”;
- diorama rekonstrukcyjna „Chorągiew Komputowa Stefana Czarnieckiego”;
- pokaz kawaleryjski;
- degustacja potraw żołnierskich przygotowanych przez Stowarzyszenie Grupa Wschód
12.00 – OTWARCIE EKSPOZYCJI WNETRZA MIESZKALNEGO Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO, Z TERENÓW POŁUDNIOWO-WSCHODNIEGO PODLASIA (CHAŁUPA Z CZYŻ)
12.00-17.00 WYSTĘPY ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH
12.00-17.00 KONKURS KULINARNY (REMIZA Z RUDKI)
(12.00-14.00 – przyjmowanie potraw, po 14.00 – prace jury, między 16.00 a 17.00 ogłoszenie wyników konkursu na scenie przy remizie i wręczenie nagród)
13.00-14.30 WYSTĘP AKTORSKI RYSZARDA DOLIŃSKIEGO W LEŚNEJ BIMBROWNI
13.00-15.00 DEGUSTACJA ZIEMNIAKÓW Z PARNIKA I Z ŻARU (PRZY OGNISKU)
źródło: PMKL
oprac.: Aneta Kursa