Posmakujmy tradycji w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej
W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej odbył się najsmaczniejszy festyn roku - impreza plenerowa „Smaki Podlasia”. Impreza została zorganizowana już po raz ósmy. W trakcie tegorocznej imprezy zwiedzający mogli spróbować jak smakuje dziczyzna, a wcześniej zobaczyć jak się go piecze na rożnie, wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych, z których znaczna część była poświęcona potrawom zbożowym i mącznym.
Podczas festynu - trwającego od godz. 12.00 do 18.00 - przedstawione zostały tradycyjne, ludowe przedmioty, służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Publiczność mogła użyć muzealiów do samodzielnego wyrobu mąki, z której upiec podpłomyki, zaś wyrobionej kaszy, najmłodsi uczestnicy festynu mogli użyć do zajęć edukacyjnych.
Festynowi - tradycyjnie już - towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia. Do udziału w nim zapraszone zostały osoby prywatne i firmy gastronomiczne, które - przy przyrządzaniu potraw - korzystają z tradycyjnych przepisów.
Podczas imprezy zwiedzający mogli kupić wyroby rękodzieła od twórców ludowych oraz artykuły spożywcze regionalnych producentów żywności.
(oprac. at)