Jesień w Polu i Zagrodzie
W Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu odbył się festyn Jesień w Polu i Zagrodzie. To już ostanie w tym roku wydarzenie odbywające się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w województwie podlaskim.
Festyn organizowany w ciechanowieckim skansenie to niezapomniana podróż do przeszłości, podczas której prezentowane są tradycyjne zwyczaje i obrzędy związane z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi porą jesienną. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i „tłoka” – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów.
Niecodzienną atrakcją były stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z kuchni polowej – placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, podpłomyków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych czy chleba razowego. Na kartoflisku skosztować było można ziemniaków pieczonych w ognisku.
Wydarzenie odbyło się w ramach 29. edycji Europejskich Dni Dziedzictwa, zorganizowanych w tym roku po hasłem „Smaki Dziedzictwa”. Więcej informacji można znaleźć na stronie Narodowego Instytutu Dziedzictwa.
źródło (tekst i fot.): Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu
oprac.: Edyta Chodakowska-Kieżel
red.: Aneta Kursa