Jesień w polu i zagrodzie – Etnograficzny Festiwal Kultury Ludowej 2022
Festyn w ciechanowieckim skansenie to niezapomniana podróż do przeszłości. Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 11 września na terenie skansenu – na XIX-wiecznej wsi podlaskiej. Udział w tym wydarzeniu jest niecodzienną lekcją historii. Poprzez interakcję turysta spotyka się z tradycją podlaskiej wsi. Impreza rozpocznie się o godz. 11.
Wśród bogatej oferty wydarzeń kulturalnych organizatorzy proponują jesienny piknik rodzinny, nawiązujący do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym.
Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i „tłoka” – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego. Na terenie skansenu będzie można odwiedzić stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu.
W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych, przewidziane są liczne konkursy z nagrodami, np. obieranie ziemniaków na czas, a także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców. Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny „Jesień w polu i zagrodzie”, do którego przygotowują się uczestnicząc w pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się proste i tradycyjne zajęcia manualne, takie jak wykonywanie laleczek z makówek i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów.
Wydarzeniu towarzyszą pokazy zanikających dziś zawodów i prac domowych: plecionkarstwa, kowalstwa, obróbki lnu, tkania na krosnach, przędzenia na kołowrotku, obróbki ziarna w stępie i na żarnach, strzyżenia owiec, piłowania drewna, ciosania bali, pracy na tokarce, skubania gęsi, darcia pierza, ręcznego wyrobu masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Niecodzienną atrakcją są stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z kuchni polowej – placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, podpłomyków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego. Na kartoflisku skosztować można ziemniaków pieczonych w ognisku.
źródło: Muzeum Rolnictwa im. ks. J. K. Kluka w Ciechanowcu
oprac.: Cezary Rutkowski