Podlaskie promowało się podczas Dni Polskich w Pradze
Podlaskie zioła, regionalne przysmaki, które można było posmakować oraz niezwykła wystawa zdjęć - to jedne z wielu atrakcji, dzięki którym Województwo Podlaskie promowało się podczas Dni Polskich w Pradze.
Dni Polskie odbywały się w klimatycznej dzielnicy Pragi - Žižkov, na lubianym przez prażan placu Náměstí Jiřího z Poděbrad. Imprezę zorganizował Polski Instytut Kultury w Pradze, na którego zaproszenie przybyło około 30 wystawców, przedstawicieli regionów oraz producentów żywności.
Dni Polski odwiedziło kilka tysięcy mieszkańców Pragi, turystów oraz Polaków na stałe mieszkających w Czechach.
Podlaskie stoisko pachniało ziołami. Mięta, melisa, pokrzywa, nagietek, tatarak, róż, lawenda, bławatek, kocanka - każdy z odwiedzających mógł samodzielnie skomponować swoją wyjątkową mieszkankę ziół i zabrać ją do domu. Podlaską prezentacje można było odbierać wszystkim zmysłami, w tym zmysłem smaku. Czesi mogli posmakować wytwarzanych z naturalnych produktów, najlepszych regionalnych ciast. Po Sękacza i Mrowisko ustawiały się długie kolejki. Duże zainteresowanie budziły także ciasteczka z ekologicznej maki żołędziowej. Podlaskie zaprezentowało również bogatą ofertę turystyczna i kulturalną. Oprócz najnowszych wydawnictw dotyczących turystyki aktywnej i kulturowej największym zainteresowaniem cieszyły się materiały opisujące trasy rowerowe oraz bazę noclegową.
Atmosferę województwa podlaskiego można było poznać oglądając wystawę zdjęć autorstwa Tomasza Tomaszewskiego „Zapewnia się atmosferę życzliwości”. Składają się na nią 61 wybrane fotografie, które w sposób wyjątkowy przybliżają piękno i charakter regionu. Dla Czechów, którzy znają głównie południowe regiony Polski, Podlaskie okazało się regionem niezwykle ciekawym i unikalnym.