Bitwa Regionów – finał powiatowy w Brańsku
Ossobuco z rogacza w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniakami – to danie, które zajęło pierwsze miejsce w powiatowym etapie Bitwy Regionów. Przygotowały je panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Bona” z Brańska. Kulinarne zmagania odbyły się w sobotę (2.07), a obserwował je m.in.: wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.
W kulinarnych potyczkach wzięło udział kilkanaście kół gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego. Zwyciężczynie otrzymały nagrodę pieniężną – 1 tys. zł oraz awans do etapu wojewódzkiego – półfinału Bitwy Regionów. Na uwagę zasługuje fakt, że był to pierwszy występ KGW z Brańska od momentu jego założenia w połowie maja br.
Na uczestników wydarzenia czekały różnego rodzaju atrakcje m.in. występy LZPiT Skowronki, zespołu Bis i brańskich przedszkolaków, dmuchańce i plac zabaw dla najmłodszych. Ponadto zgromadzeni mogli degustować specjały przygotowane przez gospodynie z kół gospodyń wiejskich.
Organizatorem powiatowych eliminacji Bitwy Regionów był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Białymstoku oraz Miejski Ośrodek Kultury w Brańsku. Wśród gości zmagań w Brańsku był m.in. europoseł Krzysztof Jurgiel.
Ogólnopolski konkurs Bitwa Regionów jest największym konkursem kulinarnym skierowanym do kół gospodyń wiejskich. Od siedmiu lat organizuje go Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Jego ideą jest promowanie polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folklor, a przede wszystkim promocji produktów lokalnych i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
oprac.: Paulina Dulewicz
red.: Aneta Kursa
fot.: Miejski Ośrodek Kultury w Brańsku