Dodana: 3 czerwiec 2016 14:39

Zmodyfikowana: 3 czerwiec 2016 14:39

XXI Spotkania z naturą i sztuką "Uroczysko 2016"

Tegorocznym bohaterem przyrodniczym będą nasi skrzydlaci sąsiedzi czyli „Ptaki podwórkowa spółka wróbel, jerzyk i jaskółka”. To im w dniu 03.06.2016 będzie poświęcona sesja popularnonaukowa oraz konkurs plastyczny dla dzieci. To także to im jest dedykowany projekt monitorowania tych ptaków realizowany przez dzieci i młodzież z okolicznych miejscowości.

Ilustracja do artykułu 13307267_1024089971018184_3163182866526471721_n.jpg

W niedzielę (05.czerwca) odbędą się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej oraz Konkurs Nalewek Puszczańskich. Zaplanowano również kiermasz zdrowej żywności „Natura na talerzu” oraz warsztaty kulinarne kuchni tatarskiej, pierogów i wyrobów ziemniaczanych.


PROGRAM:

3 czerwca (piątek) 
Wieczorne spacery kulinarne po supraskich restauracjach w ramach II Nocnych Smaków Supraśla.

4 czerwca (sobota) 
Odbędzie się spotkanie z trzema muzami, pt. „Fotografia i muzyka w służbie poezji” w sali Punktu Usług Turystycznych „Bukowisko” spotkamy prezentacje poezji wspartej ilustracją fotograficzna i muzyczną . W galerii zmiennej w Centrum Kultury i Rekreacji planujemy wystawę fotograficzną

Natomiast Urząd Miejski w Supraślu będzie gościł wystawę fotografii Pana Władysława Pauka „Supraśl Pana Władka” zrealizowaną w ramach projektu „Podzielmy się historia znad Supraśli i Sokołdy” . W ramach tego samego projektu będzie przygotowana wystawa plenerowa „Ludzie” poświęcona starej fotografii mieszkańców Supraśla i Studzianek

5 czerwca (niedziela) 
Zapraszamy wszystkich amatorów kuchni regionalnej oraz folkloru Podlasia na plenerową imprezę w Supraślu (miejsce: ul. 3-go Maja i Plac Tadeusza Kościuszki) w ramach której odbędą się :

– XVIII Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej (konkursy indywidualne i dużych producentów)

- XI Konkurs Nalewek Puszczańskich. (w dwóch kategoriach: nalewki wytrawne oraz nalewki słodkie)

- II Kiermasz Zdrowej Żywności „Natura na talerzu” organizowany przez PUT „Bukowisko”

- Kiermasz tradycyjnych wyrobów kulinarnych i rękodzieła Podlasia

- Warsztaty kulinarne kuchni tatarskiej, pierogów i wyrobów ziemniaczanych.

Zapraszamy w sposób szczególny wszystkich amatorów domowego tradycyjnego gotowania i dziedzistwa kulinarnego do udziału w konkursach Mistrzostw Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej oraz w XI Konkursie Nalewek Puszczańskich!

Za: www.suprasl.pl

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook