Uczniowie Wety prezentują metody wykorzystania płodów ziemi podczas festynu w Zespole Szkół Specjalnych
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział 8 czerwca br. w IV Festynie z okazji Dnia Ziemi, zorganizowanym przez Zespół Szkół Specjalnych w Łomży.
Inspiracją do wykonania prac z zakresu carvingu i przeprowadzenia warsztatów jest tradycja ludowa , podtrzymywana w rodzinach i przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Ponadto należy zauważyć, iż zastosowanie darów przyrody w rękodziełach zawsze stanowiło sedno kultury kurpiowskiej.
Do uczestnictwa w warsztatach zostali zaproszeni chętni uczniowie szkoły podstawowej, pragnący zapoznać się praktycznie ze sztuką rzeźbienia owoców i warzyw. Wykonane kompozycje w arbuzie i melonie, bukiety kwiatowe, zwierzęta : kogucik, łabędzie , myszka - zachwycały swoim pięknem gości festynu oraz obserwatorów pokazu, wywołując radość i satysfakcję wśród twórców zaprezentowanych dzieł „własnych rąk”.
Udział w warsztatach pozwolił także zrozumieć młodym adeptom sztuki rzeźbienia w sposób namacalny, że tylko cierpliwość i dokładność w działaniu pozwalają pokonywać wszelkie przeszkody i osiągać wspaniałe rezultaty.