Dodana: 11 czerwiec 2015 12:09

Zmodyfikowana: 11 czerwiec 2015 12:09

Uczniowie Wety prezentują metody wykorzystania płodów ziemi podczas festynu w Zespole Szkół Specjalnych

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział 8 czerwca br. w IV Festynie z okazji Dnia Ziemi, zorganizowanym przez Zespół Szkół Specjalnych w Łomży.

Ilustracja do artykułu C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved_Images_150608154442.jpg

Inspiracją   do wykonania prac z zakresu carvingu   i przeprowadzenia warsztatów jest tradycja ludowa , podtrzymywana w rodzinach i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Ponadto należy zauważyć, iż zastosowanie darów przyrody w rękodziełach   zawsze stanowiło   sedno kultury kurpiowskiej.

Do   uczestnictwa w warsztatach zostali zaproszeni   chętni uczniowie szkoły   podstawowej, pragnący   zapoznać się praktycznie ze sztuką rzeźbienia owoców i warzyw. Wykonane kompozycje w arbuzie i melonie, bukiety kwiatowe, zwierzęta : kogucik, łabędzie , myszka - zachwycały swoim pięknem   gości festynu   oraz obserwatorów pokazu, wywołując   radość i satysfakcję wśród   twórców zaprezentowanych dzieł „własnych rąk”.

Udział w warsztatach   pozwolił także zrozumieć   młodym   adeptom sztuki rzeźbienia w sposób namacalny, że   tylko cierpliwość i dokładność w działaniu pozwalają pokonywać wszelkie przeszkody     i osiągać wspaniałe   rezultaty.

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook