Uczniowie łomżyńskiej Wety gotowali z klasą
Jedenasty i tym samym ostatni półfinał szkolny Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z klasą” odbył się 16 kwietnia w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży. Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk z klasy 3 c, w opinii komisji konkursowej gotowali najlepiej, wygrywając tym samym udział w finale.
![Ilustracja do artykułu Konkurs Gotuj z klasą w łomżyńskiej Wecie-13.jpg](/resource/image/2/300/147439/1328903/828x0.jpg)
W kulinarnych zmaganiach w Łomży wzięli udział uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Menu: przystawkę, danie główne i deser, przygotowane przez dwuosobowe zespoły z dbałością o wykorzystanie powszechnie znanych produktów regionalnych, oceniała komisja konkursowa.
W półfinale łomżyńskim w jej skład weszli: Iwona Krzyżanowska, wicedyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP (koordynatora konkursu), Marek Gruszfeld z Bistro w Łomży, Damian Poliński, przedstawiciel Hotelu Gromada w Łomży oraz Dorota Chilińska, nauczyciel przedmiotów zawodowych ze Szkoły.
Ta właśnie komisja, po wyrównanej rywalizacji pomiędzy uczniami, zdecydowała, że najlepiej z zadania wywiązali się uczniowie klasy 3c Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk. Opiekunem młodzieży była Katarzyna Chojnowska.
– Cieszymy się, że młodzież, dzięki takim konkursom, może realizować swoje zainteresowania i pasje kulinarne – podkreśliła Bogumiła Olbryś, dyrektor ZSWiO nr 7 w Łomży. – Dziękujemy Organizatorom za wspaniałą ideę wspierania aktywności środowiska lokalnego i dbania o dziedzictwo kulturowe tego regionu.
Przed Natalią i Piotrem spore wyzwanie. Podczas majowego finału powtórzą konkursowe menu przed komisją, której przewodniczyć będzie sam Karol Okrasa. Staż w jego warszawskiej restauracji to jedna z nagród dla zwycięzców kulinarnych zmagań.
Przypominamy, że organizatorem konkursu „Gotuj z klasą” jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, a patronat honorowy nad konkursem pełni właśnie Karol Okrasa.
opr. ms