Ser carski otrzymał drugie miejsce na II Międzynarodowym Turnieju Smaków na Zamku w Liwie
Lokalna Organizacja Turystyczna „Region Puszczy Białowieskiej” wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Hajnówce 25 lipca br. promowała ofertę turystyczną regionu na II Międzynarodowym Turnieju Smaków na Zamku w Liwie „O Kielich Wojciecha Wielądko”.
”. Przedsięwzięcie zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna „Wielki Gościniec Litewski”. Zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy, tuż nad brzegiem potężnej rzeki Liwiec, stoi zabytkowy zamek. W jego scenerii odbył się smakowity Turniej, goszczący wytwórców z Mazowsza i Podlasia – nie zabrakło również wileńskich i tatarskich akcentów.
W ramach imprezy został przeprowadzone konkursy „Gościniec z podróży” i „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną”, do których zgłoszone zostały przez LOT „Region Puszczy Białowieskiej” również produkty i potrawy z powiatu hajnowskiego. Pyszny ser carski posmakował jury i produkt hajnowskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej zajął drugie miejsce w kategorii „Gościniec z podróży”. Gratulujemy Producentowi!
Stoisko regionu Puszczy Białowieskiej mieściło się tuż przy zabytkowej wieży zamku w Liwie a odwiedzający mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą turystyczną – do dyspozycji mieli materiały promocyjne w postaci folderów, ulotek, map i przewodników, a także informacje, jakich udzielali obsługujący stoisko: Marta Grzelak – pracownik biura LOT „Region Puszczy Białowieskiej”, Katarzyna Nikołajuk – pracownik Starostwa Powiatowego w Hajnówce oraz Eugeniusz Wołkowycki– Prezes Białowieskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Żubr”. Pożądanymi informacjami okazały się te dotyczące bazy turystycznej, form turystyki aktywnej i atrakcji w regionie – w tym możliwości organizacji wycieczek na Białoruś. Ale nasi rozmówcy mogli przede wszystkim dosłownie „posmakować” regionu – za sprawą produktów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce oraz członków LOT „Region Puszczy Białowieskiej”: Białowieskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Żubr” oraz obiektu gastronomicznego w Dubiczach Cerkiewnych Jana Tomaszuka. Stoisko degustacyjne a na nim: wiejski chlebek, smalczyk z czosnkiem, ogórki kiszone, swojska wędlinka i słoninka znikały równie szybko co foldery. Prawdziwą furorę wśród smakoszy zrobił ser carski oraz czekoladowe grzybki na deser.
Udział w II Międzynarodowym Turnieju Smaków w Liwie to jedno z bogatego wachlarza przedsięwzięć mających na celu promocję regionu. LOT „Region Puszczy Białowieskiej” i Starostwo Powiatowe w Hajnówce promowało region na tragach m.in. w Warszawie, w Katowicach, Lublinie, Berlinie czy na Białorusi. Udział w eventach to nie jedyne działania na rzecz promocji regionu: powiat aktywnie promuje się w internecie (więcej tu) oraz inicjuje, w oparciu o fundusze unijne, powstawanie nowych produktów turystycznych podnoszących atrakcyjność regionu (więcej o tym tu). O wszystkich przedsięwzięciach będziemy systematycznie informować.
Organizatorzy: Lokalna Organizacja Turystyczna „Region Puszczy Białowieskiej” i Starostwo Powiatowe w Hajnówce dziękują Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce oraz członkom LOT „Region Puszczy Białowieskiej” za współpracę, pomoc i zaangażowanie w organizację stoiska promocyjnego.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Hajnówce, www.powiat.hajnowka.pl