Dodana: 29 lipiec 2015 13:08

Zmodyfikowana: 29 lipiec 2015 13:08

Ser carski otrzymał drugie miejsce na II Międzynarodowym Turnieju Smaków na Zamku w Liwie

Lokalna Organizacja Turystyczna „Region Puszczy Białowieskiej” wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Hajnówce 25 lipca br. promowała ofertę turystyczną regionu na II Międzynarodowym Turnieju Smaków na Zamku w Liwie „O Kielich Wojciecha Wielądko”.

Ilustracja do artykułu 3szt.jpg

”. Przedsięwzięcie zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna „Wielki Gościniec Litewski”. Zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy, tuż nad brzegiem potężnej rzeki Liwiec, stoi zabytkowy zamek. W jego scenerii odbył się smakowity Turniej, goszczący wytwórców z Mazowsza i Podlasia – nie zabrakło również  wileńskich i tatarskich akcentów.

W ramach imprezy został przeprowadzone konkursy „Gościniec z podróży” i „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną”, do których zgłoszone zostały przez LOT „Region Puszczy Białowieskiej” również produkty i potrawy z powiatu hajnowskiego. Pyszny ser carski posmakował jury i produkt hajnowskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej zajął drugie miejsce w kategorii „Gościniec z podróży”. Gratulujemy Producentowi!

Stoisko regionu Puszczy Białowieskiej mieściło się tuż przy zabytkowej wieży zamku w Liwie a odwiedzający mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą turystyczną – do dyspozycji mieli materiały promocyjne w postaci folderów, ulotek, map i przewodników, a także informacje, jakich udzielali obsługujący stoisko: Marta Grzelak – pracownik biura LOT „Region Puszczy Białowieskiej”, Katarzyna Nikołajuk – pracownik Starostwa Powiatowego w Hajnówce oraz Eugeniusz Wołkowycki– Prezes Białowieskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Żubr”. Pożądanymi informacjami okazały się te dotyczące bazy turystycznej, form turystyki aktywnej i atrakcji w regionie – w tym możliwości organizacji wycieczek na Białoruś. Ale nasi rozmówcy mogli przede wszystkim dosłownie „posmakować” regionu – za sprawą produktów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce oraz członków LOT „Region Puszczy Białowieskiej”: Białowieskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Żubr” oraz obiektu gastronomicznego w Dubiczach Cerkiewnych Jana Tomaszuka. Stoisko degustacyjne a na nim: wiejski chlebek, smalczyk z czosnkiem, ogórki kiszone, swojska wędlinka i słoninka znikały równie szybko co foldery. Prawdziwą furorę wśród smakoszy zrobił ser carski oraz czekoladowe grzybki  na deser.

Udział w II Międzynarodowym Turnieju Smaków w Liwie to jedno z bogatego wachlarza przedsięwzięć mających na celu promocję regionu. LOT „Region Puszczy Białowieskiej” i   Starostwo Powiatowe w Hajnówce promowało region na tragach m.in. w Warszawie, w Katowicach, Lublinie,  Berlinie czy na Białorusi. Udział w eventach to nie jedyne działania  na rzecz promocji regionu: powiat aktywnie promuje się w internecie (więcej tu) oraz inicjuje, w oparciu o fundusze unijne, powstawanie nowych produktów turystycznych podnoszących atrakcyjność regionu (więcej o tym tu). O wszystkich przedsięwzięciach będziemy systematycznie informować.

Organizatorzy: Lokalna Organizacja Turystyczna „Region Puszczy Białowieskiej” i Starostwo Powiatowe w Hajnówce dziękują Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce oraz członkom LOT „Region Puszczy Białowieskiej” za współpracę, pomoc i zaangażowanie w organizację stoiska promocyjnego.

Źródło: Starostwo Powiatowe w Hajnówce, www.powiat.hajnowka.pl

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook