Dodana: 12 lipiec 2018 15:01

Zmodyfikowana: 12 lipiec 2018 15:01

Po raz kolejny trzy regiony spotkają się na kulinarnym szlaku wschodniej Polski

Samorządy trzech województw – podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego od trzech lat promują podczas wspólnych przedsięwzięć tradycje kulinarne oraz kulturę swoich regionów. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych inicjatyw tego typu jest bez wątpienia festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Przed nami kolejna edycja wielkiego kulinarnego święta. W środę, 11 lipca br. w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie odbyła się konferencja, której głównym tematem była zbliżająca się właśnie kolejna odsłona Festiwalu

Ilustracja do artykułu Na Kulinarnym Szlaku- konferencja (11).jpg

Podczas spotkania województwo podlaskie reprezentowali Dyrektor  Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP Andrzej Pleszuk, i Burmistrz Drohiczyna Wojciech Borzym. W konferencji uczestniczyli również Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Grzegorz Kapusta i Burmistrz Narola Stanisław Woś.

Gospodarzem spotkania był Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego Piotr Pilch.

 

Od 14 do 15 lipca festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” będzie odbywał się  w Narolu (woj. podkarpackie).
Natomiast 28-29 lipca, podczas Dni Drohiczyna, producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych z trzech województw ugości województwo podlaskie.

- Przede wszystkim możemy być dumni, że nasza wspólna inicjatywa się rozwija. Zależy nam bowiem na tym, by konsumenci, którzy uczestniczą w każdej z naszych imprez oraz odwiedzają nasze regiony, przypomnieli sobie o tym, jak ważne są wartościowe produkty, a tym samym pomyśleli o producentach tradycyjnych wyrobów wysokiej jakości – mówił w Rzeszowie Andrzej Pleszuk.

Konferencję rozpoczęło wspólne odsłonięcie wybranego w wyniku logo „Kulinarnego szlaku wschodniej Polski”. Ma ono promować produkty i miejsca ważne na kulinarnej mapie trzech regionów.

- Łączy nas tradycja, łączy nas kultura, łączą nas smaki, działając razem mamy większe możliwości promowania siebie nawzajem i większą szansę na dobrą i skuteczną promocję naszych regionalnych atutów, a do nich – wśród wielu innych – niewątpliwie należy kuchnia -  mówił Piotr Pilch, Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego.

Inicjatywa o nazwie Festiwal Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski miała swój początek w 2016 roku, kiedy to włodarze trzech samorządów zdecydowali, że warto razem promować kulinarne dziedzictwo swoich regionów, a wraz z nim ich kulturę, lokalne  atrakcje turystyczne, a przede wszystkim producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej najwyższej jakości. W związku z tym w wybranych miejscowościach każdego z tych województw odbywa się co roku wydarzenie o nazwie Festiwal Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. Podczas tych imprez prezentowane i poddawane procedurze konkursowej są lokalne produkty regionów.

- Jestem dumny z tego, że Drohiczyn znalazł się na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. Oprócz smaków i kulinariów przez te dwa dni będzie można spędzić czas wyczynowo na wystawie koni, zawodach spławikowych, na kajakach, w muzeum motocykli i jedynym w Polsce muzeum kajaków. Cieszę się, że ta inicjatywa  połączyła i urzędy, i producentów. To daje także poczucie własnej wartości, bo jeszcze nie tak dawno temu powiedzenie ściana wschodnia kojarzyło się mało atrakcyjnie, a teraz dzięki wspólnym działaniom to się zmienia – mówił podczas konferencji Wojciech Borzym zapraszając do siebie w ostatni weekend lipca.

 

fot. Biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego

 

 

 

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook