Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Lista nagrodzonych
Już po raz siedemnasty w białostockich „Spodkach” (gdzie mieści się Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury) odbyła się podlaska edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. 84 producentów z całego regionu zaprezentowało 129 produktów w czterech kategoriach. Po południu Jury Konkursowe ogłosiło werdykt przyznając nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017". Województwo Podlaskie posiada już 30 takich "Pereł" z poprzednich lat.
- Spotykamy się po raz kolejny, by odbyć podróż po kulinarnym dziedzictwie naszego regionu i odkryć kulinarne perełki Podlaskiego. Cieszymy się, że nasze zaproszenie przyjęli znakomici goście i że po raz kolejny aż tylu producentów postanowiło wziąć udział w naszym konkursie – podkreślał na początku imprezy Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. – W końcu Podlaskie kulinariami stoi. To bogactwo które chcemy i mamy nadzieję cały czas odkrywać. To między innymi dlatego chcą tu przyjeżdżać turyści nie tylko z Polski, ale i z zagranicy.
Odbywający się konkurs jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany czy Pisanka lipska.
Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2017”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.
Nagrody i wyróżnienia wręczali: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński oraz członkowie zarządu: Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski.
- Jak widać po ilości zgłoszonych produktów organizowanie takich konkursów jest potrzebne, a produkty tradycyjne maja sie dobrze - powedział marszałek Leszczyński pogratulował wszystkim za udział - Wszyscy jesteście zwycięzcami.
Autor filmu: Bogdan Bednarek/ITV Wrota Podlasia
Nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017"
Komisja Konkursowa w składzie: Izabella Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkowie: Jan Zwoliński - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Łucja Jabłońska – Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Mariusz Cylwik – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Przemysław Sianko - Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”
I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”
Wyróżnienia:
Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”
Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda
Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”
Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”
Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”
Wyróżnienia:
Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”
Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”
Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”
Wyróżnienia:
Helena Datczuk za „Pałyniówkę”
Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”
Inne produkty regionalne:
I nagroda:
Krystyna Pietraszko za „Zaguby”
Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”
Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”
Wyróżnienia:
Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”
W kategorii „Od pola do stołu”
I nagroda
Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”
II nagroda
Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”
III nagroda
Ewa Boguszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:
- Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach
- Golonka z garnka – Maria Giczewska
- Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz
- Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
- Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka
- Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”
- Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
- Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”
ZOBACZ FOTOREPORTAŻ Z PREZENTACJI PRODUKTÓW
(mk, at)