Najlepsze polskie produkty mleczne
Młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku oraz ich goście z gorącej Portugalii – rówieśnicy z Escola Secundária Alcaides de Fariaw w Barcelos 24 kwietnia uczestniczyli w kolejnym spotkaniu w ramach projektu „Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku”. Ta kulturalno-kulinarna wymiana była niebywałą okazją do zaprezentowania wysokiej jakości polskich artykułów mlecznych, które stanowią doskonałą bazę wielu potraw.
Podczas przygotowania posiłków polscy uczniowie mogli na nowo odkryć i docenić walory mleka, jogurtu oraz bogactwo serów żółtych i twarogowych. Portugalska młodzież zaś przekonać się do polskich produktów. Pod czujnym okiem – Magdaleny Gendźwiłł, blogerki kulinarnej, uczestnicy spotkania przygotowali m.in. pierogi z nadzieniem serowym, kaszą gryczaną i boczkiem, serniczki oraz pastę szpinakową. Wspólne gotowanie przebiegało w iście śpiewającej atmosferze. Zagraniczni goście spontanicznie intonowali portugalskie piosenki, wyrażając w ten sposób zachwyt z pobytu w naszym kraju. Młodzież porównywała kuchnię polską i portugalska. Stwierdziła, że podobnie w obu krajach wygląda śniadanie. W Portugalii zazwyczaj składa się ono z mleka, jogurtu, płatków lub sera.
Krótki filmik z przebiegu spotkania
„Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Źródło (tekst i foto): Polska Izba Mleka