Dodana: 25 kwiecień 2017 10:43

Zmodyfikowana: 25 kwiecień 2017 10:43

Najlepsze polskie produkty mleczne

Młodzież z VI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku oraz ich goście z gorącej Portugalii – rówieśnicy z Escola Secundária Alcaides de Fariaw w Barcelos 24 kwietnia uczestniczyli w kolejnym spotkaniu w ramach projektu „Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku”. Ta kulturalno-kulinarna wymiana była niebywałą okazją do zaprezentowania wysokiej jakości polskich artykułów mlecznych, które stanowią doskonałą bazę wielu potraw.

Ilustracja do artykułu DSCN5251.JPG

Podczas przygotowania posiłków polscy uczniowie mogli na nowo odkryć i docenić walory  mleka, jogurtu oraz bogactwo serów żółtych i twarogowych. Portugalska młodzież zaś przekonać się do polskich produktów. Pod czujnym okiem – Magdaleny Gendźwiłł, blogerki kulinarnej, uczestnicy spotkania przygotowali m.in. pierogi z nadzieniem serowym, kaszą gryczaną i boczkiem, serniczki oraz pastę szpinakową. Wspólne gotowanie przebiegało w iście śpiewającej atmosferze. Zagraniczni goście spontanicznie intonowali portugalskie piosenki, wyrażając w ten sposób zachwyt z pobytu w naszym kraju. Młodzież porównywała kuchnię polską i portugalska. Stwierdziła, że podobnie w obu krajach wygląda śniadanie. W Portugalii zazwyczaj składa się ono z mleka, jogurtu, płatków lub sera.

Krótki filmik z przebiegu spotkania 

 „Cykl konferencji: Fakty i mity o mleku” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka. 


Źródło (tekst i foto): Polska Izba Mleka

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook